Що треба знати вступникам Львівської політехніки: студенти розповіли про навчання

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
студенти Львівська політехніка

Під час вибору університету важливо поспілкуватися зі студентами, адже вони, як ніхто інший, бачать картину зсередини. Для того щоб вступники знали, чого їм очікувати після вступу до Львівської політехніки, я поговорила зі студентами різних курсів, інститутів і спеціальностей, щоб скласти цілісну картину та розкрити тему «Переваги і недоліки навчання у Львівській політехніці».

Перше, на що звертали увагу всі студенти, те, що в університеті діє багато громадських організацій: Товариство «Просвіта», Колегія студентів, Первинна профспілкова організація працівників Національного університету «Львівська політехніка», Профком студентів і аспірантів, Асоціація випускників університету, Наукове товариство імені Тараса Шевченка, Українська наукова інтернет-спільнота, BEST Lviv (Рада студентів-політехніків Європи). 

Завдяки цим організаціям студенти мають змогу взяти участь у різноманітних заходах, фестивалях, а також познайомитися зі знаменитими українцями, як-от Оксана Забужко, Сергій Притула, Віталій Портников, гурт «Шмальгаузен», Влад Гордієнко всі вони відвідали Львівську політехніку протягом останнього року. 

Щодо навчання, то студенти виокремили такі переваги:

Часто можна зустріти викладачів, які працюють за фахом і можуть допомогти з пошуком роботи, що є чудовою можливістю для студентів, які шукають практику.

Викладачі фокусують свою увагу не тільки на навчальному матеріалі, а й на додатковій інформації, яка не входить до курсу тієї чи іншої дисципліни, але є не менш цікавою та потрібною.

Є певні заохочення, наприклад, на першому курсі студенти-журналісти мали змогу отримати додаткові бали за відвідування музею або споруд у Львові, які вони вивчали на парах. 

Також студенти задоволені розташуванням гуртожитків у студмістечку та корпусів. Усе розташоване близько одне до одного, і не треба витрачати багато часу на добирання.

А ось кілька суттєвих недоліків:

Кожен викладач має свою систему оцінювання, іноді за той самий обсяг матеріалу можна отримати як 5, так і 2 бали. Це заважає студентам розраховувати свій час, оскільки немає сталої оцінки за роботу.

Деякі предмети хотілося б вивчати більш вузько, оскільки такі дисципліни вимагають чимало зусиль, але не є базовими для обраної спеціальності. Цей час можна було б використати, наприклад, на практичну роботу.

Навчальний процес буває дуже завантаженим, деякі дисципліни потребують додаткового вивчення та багато часу. Студентам, які планують працювати під час навчання, слід іти на заочну форму.

Вбиральні в деяких корпусах жахливі, відсутні елементарні засоби, як-от мило та туалетний папір, що, на думку студентів, неприпустимо для університету такого рівня.

Матеріальне забезпечення для студентів технічних спеціальностей не все в новому стані.

Для організації певних заходів студентам потрібно самим шукати спонсорів, адже керівництво не надає фінансової підтримки. Наприклад, «Весна Політехніки», масштабний фестиваль, у якому беруть участь усі інститути, не спонсорується, і командам доводиться самостійно шукати кошти на декор і костюми.

Як і всі університети, Львівська політехніка має свої переваги й недоліки, які впливають на навчальний процес і на які ми зі студентами звернули увагу в цьому дописі.