«Що для вас означає бути «еко»?»: розповідають студенти Львівської політехніки

Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»
еко-колаж

Природа складніша, ніж ми собі уявляємо. У першому законі екології вказано: «Що ми не робили б у природі, кожна наша дія матиме результат: позитивний або негативний». Потрібно знати своє місце в системі і бути «еко».

Майбутнє чистого довкілля, екології усієї планети залежить від кожного з нас. Маленькі кроки дають більше шансів для створення комфортного, чистого, здорового довкілля. Все популярнішим стає такий рух як екоактивізм. Це один зі способів залучення людей до соціальних чи політичних організацій з метою запобігання шкоди навколишньому середовищу. Якщо ви захищаєте природу від впливу людської діяльності, допомагаєте довкіллю і пропагуєте методи допомоги екології (навіть звичайною публікацією у соціальних мережах), то вас вже можна назвати екоактивістом. Екоактивісти піклуються про екологію різними способами: сортують сміття, відмовляються від пластикових пакетів, їздять велосипедами замість автомобілів, замінюють пластикові пляшки на скляні, здають батарейки на утилізацію та папір для вторинної сировини. Не обов’язково бути радикальним екоактивістом: брати участь у мітингах, виступати у судах чи публікувати скандальні матеріали у ЗМІ. Якщо ми хоча б перестанемо смітити довкола себе, то вже мінімально, але допоможемо довкіллю, планеті, а, значить, і собі.

Що ж для студентів Львівської політехніки означає поняття «екологія» і як вони розуміють вислів «бути еко»?

Олександра Янович, студентка першого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:
«Заохочую сортувати сміття своїх старших братів»

Екологія – це про те, як жити в світі, не знищуючи його. Я сортую вдома сміття (розділяю його на органічні відходи і пластик) та заохочую до цього своїх старших братів, які живуть не зі мною. Також намагаюся не використовувати пластикові пакети, ношу все в еко-сумці з тканини. Потрібно організовувати різні акції, пов’язані з екологією.

Роман Олійник, студент першого курсу Техніко-економічного коледжу:
«Зміни починати зі себе»

Я думаю, що екологія – це наука, яка в майбутньому врятує світ. А починати потрібно зі себе. Якщо кожен зміниться – планета стане набагато чистіша. Треба здавати макулатуру, металобрухт для повторного використання. Так ми менше вирубуватимемо лісів, менше знищуватимемо планету. Щоб молодь більше ставала «еко», потрібна реклама в соціальних мережах. Дієво знімати відеоролики.

Дарія Васюк, студентка другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Читаю лідерів думок»

Екологія – це спосіб життя. Потрібно популяризувати авоськи, показувати приклад. Щоб люди не брали в супермаркетах пакетиків, треба забрати їх або ж хоча б зробити не безоплатними. Я намагаюся не брати. Якщо купую яблука, то беру їх просто в руки. Можна провадити інформаційні кампанії, роздавати листівки, рекламувати способи покращення екології в соціальних мережах. Бо молодь читає більше саме в інтернеті. Я, наприклад, дізналася про всі приголомшливі проблеми екології саме звідти, читаю конкретних людей – лідерів думок.

Анна Заскальна, студентка четвертого курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук:
«Бути «еко» – бути модним»

Екологія – це те, в чому ми живемо: середовище, в якому ми дихаємо, проживаємо, те, що маємо всередині. З дитинства екологія – навколо нас і вже у старості ми поглинаємо наслідки того, що робили в дитинстві. Нині бути «еко» – це бути модним. Потрібно прибирати все, що нам заважає, засмічує наш простір і внутрішній світ. Йдеться і про спорт, і про харчування, і про навчання. Зовсім нещодавно я почала сортувати сміття. Адже треба починати зі себе.

Роман Олійник, студент першого курсу Техніко-економічного коледжу Олександра Янович, студентка першого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Дарія Васюк, студентка другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Анна Заскальна, студентка четвертого курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук