Серед почесних амбасадорів Львова – директор Інституту архітектури професор Богдан Черкес

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Богдан Черкес

Днями посвідчення новим амбасадорам міста Лева вручив міський голова Андрій Садовий. Ця урочистість відбувалась у Центрі імені Андрея Шептицького Українського католицького університету. Милує око вишуканий дизайн цього приміщення. Невипадково ректор університету отець-доктор Богдан Прах сказав з цього приводу: «Я себе почуваю тут, як у раю…».

Ми вже розповідали про започатковану Львівською міською радою програму почесних амбасадорів Львова. Та нагадаємо, що почесні амбасадори Львова – це особи, які завдяки своєму авторитетові та професійній діяльності сприяють промоції Львова як достойного місця для проведення заходів ділової гостинності – конференцій, форумів, семінарів, виставок, симпозіумів. За два роки, відколи діє програма, Львів здобув 21 почесного амбасадора.

– Завдяки роботі з почесними амбасадорами ми запустили програму «Львів науковий», яка успішно діє. З деякими з них ми працюємо над залученням проведення міжнародних конференцій у Львові, з іншими – над поліпшенням авіасполучення з нашим містом, – каже Андрій Павлів, керівник програми почесних амбасадорів Львова.

Цього разу почесними амбасадорами міста терміном на два роки стали:

  • Василь Влізло – доктор ветеринарних наук, директор Інституту біології тварин НАН України;
  • Олексій Коган – радіожурналіст, продюсер і арт-директор Центру Jazz in Kiev, творчий куратор Alfa Jazz Fest (LEOPOLIS);
  • Ігор Новицький – доктор медичних наук, професор кафедри офтальмології Львівського національного медичного університету;
  • Андрій Павлів – співзасновник ІТ-компанії N-IX;
  • Мацей Сметанські – доцент Медичного університету у Гданську, директор відділення хірургії у лікарні Ф. Жачека;
  • Ростислав Стойка – доктор біологічних наук, завідувач відділу регуляції проліферації клітин і апоптозу Інституту біології клітин НАН України;
  • Андрій Трохтимчук – доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізики конденсованих систем НАН України;
  • Богдан Черкес – доктор архітектури, директор Інституту архітектури й завідувач кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка»;
  • Федір Юрочко – лікар-оториноларинголог Львівської обласної клінічної лікарні ОХМАТДИТ.

На жаль, на цій церемонії вручення посвідчень не зміг бути присутнім почесний амбасадор із Львівської політехніки. Богдан Черкес працював і викладав, брав участь у міжнародних конференціях від Китаю до США. Своїм онукам пише вірші українською, польською і німецькою мовами. Відзнаку приймала його донька, лікар-оториноларинголог, асистент Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Мар’яна Черкес. Вона викликала теплу посмішку присутніх, сказавши, що професор Черкес не лише почесний амбасадор, а й почесний батько і дідусь. Сама Мар’яна у майбутньому теж може стати почесним амбасадором, адже вона бере участь у різноманітних міжнародних конференціях, симпозіумах, вільно володіє англійською, німецькою та польськими мовами.

Мер Андрій Садовий, вітаючи присутніх, пожартував: «Моя робота – то суцільний джаз…», зазначивши, що йому дуже приємно бути у середовищі не просто знаних, а мудрих людей, бо таке спілкування збагачує духовно.

Місія почесних амбасадорів дуже відповідальна і корисна для іміджу Львова. Адже у світі зростає конкуренція за проведення міжнародних наукових конференцій. Тепер поважні зібрання планують на кілька років наперед. Чому має домінувати, скажімо, Відень, Берлін чи якесь інше європейське місто, а не Львів? Львів того вартий!

Родзинкою вечора була інтелектуальна бесіда колишніх почесних амбасадорів – професора механіко-математичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Михайла Зарічного і відомого літератора, перекладача з давньогрецької і латинської мов, лауреата Шевченківської премії Андрія Содомори на тему «Що таке час?». Пан Андрій сказав, що його співрозмовник міг би жити і творити в античні часи. Бо тоді люди вміли поєднувати точні науки і лірику. Михайло Зарічний – знаний математик і водночас – поет, а ще добре грає на гітарі.

Кілька думок від Андрія Содомори: «Сукупність знань – це ще не мудрість», «Я не мислю, я просто думаю», «Найпростіша істина – не марнувати час – свій та інших людей».

Побажаємо новим почесним амбасадорам не формально носити цей титул, а реальними справами прислужитися до створення і зміцнення позитивного іміджу Львова у Європі та світі.

вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева вручення посвідчень новим амбасадорам міста Лева