Розробка науковців Університету – серед найкращих українських винаходів для економіки, війська, медицини та безпеки

За матеріалами сайту МОН
система, яка може в режимі онлайн збирати і передавати інформацію про деформацію та зміну положення великих інженерних споруд

Новітні системи для військової логістики, виявлення ВІЛ на ранніх стадіях, попередження руйнування стратегічно важливих споруд – українські науковці представили результати 14 розробок, які виконували за держзамовленням упродовж останніх двох років. Усі ці проекти були відібрані під час конкурсу 2016 року, і зараз робота над ними завершена. Розробки вчених або вже використовують у конкретних сферах, або вони повністю готові до впровадження.

Зазначені дослідження були профінансовані державою на понад 21,1 млн гривень. Їх здійснювали за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки:

  • інформаційні та комунікаційні технології;
  • енергетика та енергоефективність;
  • раціональне природокористування;
  • науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань;
  • нові речовини і матеріали.

Розробки виконували як у вишах та наукових установах НАН, так і в державних та приватних підприємствах.

Приміром, у Національному університеті «Львівська політехніка» вчені створили систему, яка може в режимі онлайн збирати і передавати інформацію про деформацію та зміну положення великих інженерних споруд. Для цього використовують геодезичний моніторинг. Комплекс потрібний, щоб попередити руйнування стратегічно важливих об’єктів, а отже – запобігти надзвичайним ситуаціям.

Порівняно із зарубіжними аналогами розробка Львівської політехніки має в 3–4 рази меншу вартість, дає змогу інтегрувати в одну систему прилади різних виробників, працювати в реальному часі. Також вперше у таких системах можна враховувати вплив зовнішнього середовища на результати вимірів. Іншими перевагами розробки є можливість бездротового передавання даних від геодезичних пристроїв до сервера, оперативне розгортання та згортання системи на об’єкті моніторингу тощо.

Система буде потрібною в енергетиці, будівництві, хімічній промисловості тощо. Уже зараз вона встановлена на Теребле-Рікській ГЕС, також укладено договори на її використання для моніторингу ділянки дороги Стебник-Трускавець, надання послуг для ПАТ «Укргідроенерго».