Розпочато реалізацію проєкту щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру інженерами-землевпорядниками

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру
Заставка до матеріалу

Відповідно до прийнятої Кабінетом Міністрів України постанови від 29.12.2021 № 1438 «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками» Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру розпочала процес реалізації цього пілотного проєкту. На сьогодні адміністратором Державного земельного кадастру ДП «Центр ДЗК» вже розроблено та впроваджено відповідний функціонал програмного забезпечення Державного земельного кадастру, необхідний для запуску пілотного проєкту.

Реалізація положень зазначеної постанови Уряду є завершальним і дуже важливим етапом у радикальній дерегуляції земельних відносин і перетворенні Держгеокадастру на сервісну службу, оскільки таким чином недобросовісні чиновники втрачають можливість для зловживань та створення для громадян і бізнесу перешкод у реалізації їхніх прав на земельні ділянки – це внесення відомостей до Державного земельного кадастру, насамперед, під час державної реєстрації земельних ділянок.

Відтепер розробники документації із землеустрою отримують можливість вносити відомості до Державного земельного кадастру самостійно. Одночасно встановлюються відповідні процедурні запобіжники від зловживань – запроваджується добре збалансована система моніторингу за діяльністю сертифікованих інженерів землевпорядників.

До речі, Національний університет «Львівська політехніка» періодично провадить курси підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів.