Доцент кафедри автомобілебудування Роман Зінько: це велика честь – потрапити на таку виставку

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
На виставці демонстрації військової техніки

Доцент кафедри автомобілебудування Роман Зінько від початку російсько-української війни виготовляє військові роботи для потреб Української армії і представляє їх на щорічній Міжнародній виставці в Києві «Зброя та безпека», що відбувається у Спеціалізованому комплексі на Броварському проспекті.

На виставці демонструють військову техніку, яку виробляють в Україні та за кордоном – у Польщі, Болгарії, Данії, Туреччині, Латвії, США, Китаї, Чехії, Хорватії. Це розробки науковців фактично всього світу. Постійний учасник заходу – і Львівська політехніка, яка цього разу продемонструвала три вироби: експериментальний зразок портативного приладу для вимірювання магнітного поля корабля; макет скритної завадостійкості командної радіолінії керування безпілотними літальними апаратами (БПЛА): радіопередавальний та приймальний пристрої; мобільні роботизовані платформи військового призначення. Автор останніх – Роман Зінько.

– Я представив гусеничну, розвідувальну робототехніку, а також маленького розвідувального робота до 2,5 кг. Взагалі це велика честь для Львівської політехніки – потрапити на таку виставку, – розповідає пан Роман.

Виставку оглянув заступник міністра освіти Максим Стріха разом із представниками Міністерства оборони. Звісно, військовики мають свої вимоги щодо техніки, яку обізнані науковці, серед них і доцент Зінько, випробовують відповідно до цих вимог. Після цього техніка потрапляє на Схід.

– До співпраці охоче долучаються студенти, які збирають матеріал, у програмі Solidworks відтворюють елементи. Отож, бакалаври В’ячеслав Тодавчич, Юрій Войчишин і Володя Хома допомагають готувати машини на виставку, а магістр Михайло Щокін – проектувати їхні корпуси, – наголошує Роман Зінько.

На виставці демонстрації військової техніки На виставці демонстрації військової техніки