Психологія на піку популярності: чому у 2024 році найбільше заяв від абітурієнтів саме на цю спеціальність

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

У 2024 році спеціальність «Психологія» стала найпопулярнішою серед цьогорічних абітурієнтів. Що ж викликало таку хвилю зацікавленості цією галуззю знань і чому молодь обирає саме цей напрям для свого майбутнього?

Сучасне суспільство переживає глобальні зміни, що потребує нових підходів до розуміння людської психіки та міжособистісних взаємин. Зростання кількості стресових ситуацій, психологічних викликів і загострення проблем ментального здоров’я в умовах постійної невизначеності спричинили підвищення попиту на кваліфікованих психологів. Молодь дедалі частіше обирає цей фах, прагнучи не лише допомагати іншим, а й краще зрозуміти себе та свої емоції.

— Із самого початку мене зацікавила психологія у педагогічному коледжі. Це був один із найцікавіших та водночас не таких і простих предметів. Пізніше я зрозуміла, що хотіла б цим займатися, проте зі старшою аудиторією. Загалом завжди відчувала, що працювати з людьми та допомагати їм — це те, що мені подобається. Вважаю, що зараз це найпопулярніша спеціальність через те, що, можливо, люди бачать потребу в цій професії в сьогоденні та хочуть навчитися чогось, що допоможе їм в особистому житті, — поділилася цьогорічна вступниця Вікторія Кухар.

Не менш важливим фактором є й широкі можливості для працевлаштування, які відкриває психологічна освіта, про що зазначила Ірина Сняданко, завідувачка кафедри теоретичної та практичної психології:

— Найосновнішим є те, що психологія дає можливість реалізовувати себе в широкому спектрі професій, адже людина цього фаху може працювати і педагогом, і журналістом, і менеджером. Зараз також багато хто вступає на магістратуру за спеціальністю «Психологія», тому що це дуже престижно для закордонних партнерів. На сьогодні психологія — це така загальна базова освіта, з якою відкривається багато різних діяльностей. Але не потрібно забувати, що вона потребує чимало особистісних вкладень, нових знань і постійного розвитку.

Отже, психологія є привабливою для молоді не лише через можливість особистого та професійного зростання, а й через широку застосовність цієї спеціальності в різних сферах життя. І хоча майбутні психологи можуть ще не мати чіткого уявлення про те, який саме напрям обрати, процес навчання і самовдосконалення допоможе їм знайти своє покликання в цій важливій професії.