Просторове планування: шлях до розвитку громад Львівщини

Вікторія Бугайова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

20 червня 2024 року на базі Інституту геодезії Львівської політехніки відбулася конференція на тему «Просторове планування і розвиток громади Львівщини».

Захід об’єднав фахівців, представників органів місцевого самоврядування, науковців і громадські організації. Метою конференції стало обговорення питань, що таке просторове планування, навіщо воно потрібне громадам, яка його роль може бути для Львівської політехніки і з якою метою потрібно напрацьовувати алгоритм співпраці між університетами, громадами та бізнесами.

Учасники конференції також мали можливість ознайомитися з найкращими практиками просторового планування в Україні та світі, обмінятися досвідом та ідеями щодо розвитку своїх громад і налагодити контакти з потенційними партнерами.

Проректор з наукової роботи професор Іван Демидов наголосив на важливості просторового планування для розвитку громад:

— Конференція присвячена плануванню і розвитку громади Львівщини. Вона важлива тому, що в нас є можливість створення комфортного середовища для наших громад, і хочу підмітити, що просторове планування є ключовим інструментом, який дає нам змогу забезпечити в хорошому стані земельні ресурси, розвиток інфраструктури і продуктивне використання інших запасів та засобів забезпечення. Це допоможе нам щоразу поліпшувати якість нашого життя та забезпечити сталий розвиток регіону.

На сьогодні вже є не один успішний проєкт, адже тему просторового планування наразі активно підтримують міжнародні донори, тому що просторове планування — це про прозорість, про можливість бізнесу реалізувати свої ідеї, про доступність до ресурсів, про співпрацю між владою, бізнесом і громадою.

 — Інститут геодезії Львівської політехніки на сьогодні випускає фахівців у профільній сфері: будівельників, землевпорядників, гірників, інженерів, — розповідає директор Інституту геодезії, доктор технічних наук, професор Корнилій Третяк. — Крім того, що ми забезпечуємо випускників знаннями, які допоможуть їм стати фахівцями, ми також співпрацюємо з громадами, з підприємствами, надаємо послуги й консультації у сфері геодезії, розвиваємо наукові напрями, які допомагають співпраці. Просторове планування є надзвичайно важливим у розвитку нашого регіону. Воно дає змогу забезпечити ефективне використання ресурсів і впроваджувати ефективні технології для того, щоб підвищувати якість життя наших мешканців.

Під час конференції презентовано низку успішних проєктів із просторового планування, які вже реалізовані в Україні й за кордоном. Учасники конференції також взяли участь у панельних дискусіях, де обговорили актуальні виклики та перспективи розвитку просторового планування в Україні. Такі події сприяють розвитку ефективного просторового планування на Львівщині, що поліпшуватиме якість життя людей у нашому регіоні.

Організаторами конференції виступили Львівська політехніка, Chemonics International та Агентство США з міжнародного розвитку — USAID.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції