Проректор Олег Давидчак про запровадження програми «Літня школа» у Львівській політехніці

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак

Політехніка відкриває нові можливості для молоді. Відтепер поєднати активний відпочинок та навчання можна завдяки програми «Літня школа», в рамках якої організовують заняття для учнів закладів загальної середньої освіти. Упродовж 15–25 червня 2021 року на школярів очікують різноманітні тренінги, нові знайомства, екскурсії та робота над цікавими проєктами у дружній атмосфері «Політехнік Сamp» та «IТ Camp».

Докладніше про відкриття та функціонування літніх шкіл розповів проректор із науково-педагогічної роботи Олег Давидчак, до якого ми звернулися з низкою запитань.

– Як Львівська політехніка реалізовує програму «Літня школа»?

– Організування літніх шкіл є елементом профорієнтаційної роботи. Їхню діяльність модерує Інтелектуальний навчально-науковий центр професійно-кар’єрної орієнтації нашого університету. Цього року спільно з Львівською обласною Малою академією наук для учнів 8 –10 класів ми організуємо дві літні школи – «IТ Camp» та «Політехнік Сamp».

Якою є мета програми «Літня школа»?

– Головна мета програми – залучити найкращих випускників шкіл та сформувати відповідний контингент студентів із талановитої молоді. Учасниками літніх шкіл стають ті учні, які мають хорошу успішність та є активні під час навчання. Власне, ми допомагаємо їм зорієнтуватися, віднайти свої уподобання та обрати майбутній фах.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше про діяльність шкіл.

– Літні школи мають різне спрямування та запроваджуються за ініціативи навчально-наукових інститутів та кафедр Політехніки. Інтелектуальний навчально-науковий центр професійно-кар’єрної орієнтації погоджує навчальну програму цих шкіл. Перед початком занять організатори провадять агітаційну кампанію серед молоді. Відповідно до профілю школи учні мають можливість працювати в лабораторіях, брати участь у різноманітних експериментах, дослідженнях. Існує практична, теоретична та екскурсійна частина занять. Під час цих занять кожен учень має змогу ознайомитися з умовами навчання та спеціальностями Львівської політехніки.

–У якому форматі відбудуться заняття?

– Заняття в «IТ Camp» та «Політехнік Сamp» відбуватимуться очно. Для цих літніх шкіл уже напрацьовано навчальну програму. Також Львівська політехніка має досвід організування Літньої школи молодого соціального лідера у віртуальному режимі. До онлайн занять долучилися слухачі з Дніпра, Харкова, Львова, Чернівців, Запоріжжя, Кривого Рогу, Жовкви, Самбора, Стрия та інших міст України. Саме завдяки провадженню занять в онлайн-режимі ми розширюємо географію учасників. Це є вагомою перевагою онлайн-формату.

– Що очікує на учасників програми після завершення навчання?

– Після завершення навчання у літній школі на учасників очікує вибір майбутньої спеціальності. Цей вибір вони повинні робити усвідомлено. Також під час навчання учні літніх шкіл можуть інтегруватися в наукові гуртки Політехніки. Такий досвід допоможе їм докладніше ознайомитися зі спеціальностями та зробити свідомий вибір професії.