Програми для навчання і стажування в Америці: в Університеті відбувся «Ярмарок освіти у США»

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
«Ярмарок освіти у США»

У рамках «Днів Америки у Львові» минулого тижня в Політехніці відбувся «Ярмарок освіти у США». Студенти, викладачі, науковці могли дізнатись про актуальні програми академічних обмінів Державного департаменту США та про вступ до американських університетів.

Інформацію про програми надає та координує їх Відділ преси, освіти і культури Посольства США в Україні. Саме його представники, а також Інформаційно-консультаційного центру «Освіта» презентували освітні можливості для українців. Є програми для школярів, вчителів. Представникам вишів цікаві, звісно, програми для студентів, молодих викладачів і дослідників.

Global UGRAD дає можливість студентам бакалаврату впродовж семестру навчатися в університетах чи коледжах США, а Fulbright Graduate Student Exchange Program – це 1 – 2-річне навчання в США на здобуття ступеня магістра. Для молодих викладачів, аспірантів, дослідників є Fulbright Research and Development Program (FRDP), що дозволяє провести за океаном дослідження або розробити нові навчальні курси, освоїти нові методи навчання й викладання, і Fulbright Scholar Program – для проведення досліджень в університетах і дослідницьких центрах США. Цікавою для фахівців на середньому етапі розвитку кар’єри буде Програма ім. Г. Гамфрі, а ось завдяки програмі Legislative (Professional) fellows program держслужбовці, фахівці в галузі державної політики можуть ознайомитись із роботою уряду США. Є ще Програма можливостей (Opportunity Funds), розрахована на покриття витрат на вступ для талановитих осіб, що обмежені у власних коштах.

Відбір учасників на участь у цих програмах відбувається на конкурсних засадах. Серед типових вимог до претендента: українське громадянство, знання англійської мови, повернення в Україну після візиту за океан, наявність відповідних до конкретної програми рівня освіти й віку. Відбір передбачає кілька етапів: подання заявки, розгляд документів, англомовна співбесіда і тестування та нарешті остаточний відбір і затвердження відібраного кандидата (рішення приймають у Вашингтоні). Гранти від Держдепу США в основному покривають усі витрати (на навчання/стажування, переліт, проживання, медичне страхування тощо). Деякі програми адмініструє Посольство США, інші – Офіс Програм ім. Фулбрайта в Україні, тож більше на сайтах цих структур.

«Ярмарок освіти у США» «Ярмарок освіти у США» «Ярмарок освіти у США» «Ярмарок освіти у США» «Ярмарок освіти у США»