Професорка Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині прочитала лекцію для львівських політехніків

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

31 жовтня 2022 року в рамках проєкту «Ініціатива ЄС «Східне партнерство»: можливості для України» (EaP Initiative) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбулася публічна лекція професорки Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Республіка Польща), голови комісії з питань міжнародного співробітництва Вармінсько-Мазурського сеймику Тереси Астрамовіч-Лейк на тему «Фінансові інструменти ЄС для розвитку регіонів (на прикладі Вармінсько-Мазурського воєводства)».

На початку свого виступу професорка ознайомила слухачів із особливостями й основними етапами реформи децентралізації Республіки Польща у контексті євроінтеграційного процесу та конвергенції до європейських стандартів у сфері місцевого самоврядування. Також було продемонстровано інвестиційні бюджет ЄС у розвиток Вармінсько-Мазурського воєводства впродовж 2007–2020 років.

Загалом, відзначила професорка Астрамовіч-Лейк, за окреслений період з європейських фондів для розвитку регіону надійшло понад 30 мільярдів злотих, а ще майже 19 мільярдів – це регіональне співфінансування. Значні інвестиції були скеровані у відновлювальну енергетику, будівництво регіонального летовища «Ольштин-Мазури», місцеву систему управління відходами, широкосмугові мережі в регіоні, модернізацію та розбудову доріг, будівництво й ремонт закладів культури, зокрема Вармінсько-Мазурської філармонії, покращення відпочинково-спортивної інфраструктури тощо. Також за допомогою європейських проєктів у регіоні було створено майже сім тисяч нових місць праці.

До обговорення теми активно долучилися студенти та викладачі Національного університету «Львівська політехніка», яких цікавили питання європейських інвестицій в освіту й науку, контролю за належним використанням таких коштів, можливість участі інститутів громадянського суспільства в інвестиційних програмах від ЄС тощо.

Відкрита лекція була ілюстрована численними прикладами освоєння регіональних інвестицій від ЄС не лише з досвіду Польщі, а й Німеччини, де Тереса Астрамовіч-Лейк уже декілька місяців поспіль провадить наукове стажування в Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана.

Загалом участь у лекції взяло майже 80 осіб – студентів і викладачів Львівської політехніки. Подію модерувала керівниця проєкту професорка Ярина Турчин. До підготовки заходу долучилися й інші учасники проєкту: Ірина Сухорольська, Ольга Івасечко, Оксана Юринець та Олег Цебенко (кафедра політології та міжнародних відносин).

Команда проєкту щиро дякує усім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

З докладнішою інформацією про проєкт можна ознайомитися на його сайті у рамках Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції