Професорка Оксана Юринець: «Треба завжди пам’ятати про свою унікальність»

Руслана Заклінська, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з лекції

19 вересня у межах проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей» (EUSTS) у Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася публічна лекція на тему «Молодь та європейська інтеграція України». Лекторкою була народна депутатка Верховної Ради України VIII скликання, голова підкомітету регіонального розвитку та транскордонної співпраці, президентка громадської організації «Агенція європейського співробітництва» і професорка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту Оксана Юринець.

У своїй лекції пані Юринець зосередила увагу на ролі молоді в європейській інтеграції України та її впливі на майбутнє держави. Лекторка розповіла про перспективи транскордонного співробітництва та участь молодих фахівців у цих процесах.

— Будь-яка спеціальність і фах сьогодні, який ви здобуваєте, є в контексті євроінтеграційних процесів ключовим і важливим. Тому треба завжди розуміти й пам’ятати про свою унікальність, — звернулася народна депутатка до студентів Львівської політехніки.

Експертка з питань європейської інтеграції розповіла студентам про важливість цього процесу для України, ознайомила з аспектами угоди про асоціацію та перевагами, які вільна торгівля з ЄС надає українському бізнесу. Вона також спростувала поширені міфи про євроінтеграцію та пояснила, як представники громадянського суспільства можуть долучитися до переговорного процесу.

— У питаннях євроінтеграції кожен має свою відведену роль, і невиконання якогось одного елемента означає, що не буде працювати взагалі вся система. Тому, усвідомлюючи свою унікальність, треба розуміти, що дуже часто європейська інтеграція для нас це просто додаткові можливості, якими ми маємо обов’язково скористатися, — зазначила професорка.

Крім того, народна депутатка поділилася власним досвідом роботи у сфері європейської інтеграції та надала студентам поради, як використовувати знання та навички для сприяння цьому процесу. Політехніки мали унікальну можливість ознайомитися з прикладами впровадження європейських норм в Україні, почути практичні поради щодо професійної самореалізації та взяти участь в обговоренні актуальних питань співпраці України з Європейським Союзом.

— Найголовніше — робити те, що ви вважаєте за потрібне... Не майте ніколи комплексу меншовартості. Завжди потрібно говорити зі своїм партнером на рівних. У ЄС і НАТО те саме: коли ми за стандартами набагато кращі й відповідальніші, це означає, що ми перебуваємо на тому самому рівні, навіть якщо в нас немає цього статусу, — наголосила Оксана Юринець.

Лекція була інтерактивною, тож присутні мали можливість обговорити реальні приклади та поставити запитання щодо перспектив європейської інтеграції України. Зустріч стала платформою для обміну думками між студентами й експерткою з питань євроінтеграції, за підсумками якої політехніки змогли більше дізнатися про політичні та економічні виклики, з якими стикається Україна на шляху до ЄС.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції