Професор Ірина Фаріон прочитала в тернопільських вишах лекції на тему «Від УПА до ЗСУ: нескорені націоналісти-тернопільці»

Катедра української мови Львівської політехніки
Скріншот з відеозапису

Під ракетними ударами в укритті Західноукраїнського національного університету в Тернополі, а відтак у Тернопільському національному педагогічному університеті імені В. Гнатюка 10 жовтня 2022 року відбулися публічні лекції доктора філологічних наук, професора катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Фаріон з нагоди 80-ліття УПА: «Від УПА до ЗСУ: нескорені націоналісти-тернопільці».

Ірину Фаріон нагороджено відзнакою від Тернопільської обласної ради «За заслуги перед Тернопільщиною» імені Ярослава Стецька за її інтелектуально-просвітницькі телевізійні проєкти «Велич особистости» (160 студій, канал «Рада») та «Ген українців» (95 студій, канал НТА, ютуб Iryna Farion), незмінними героями яких є славетні тернопільці Ярослав і Ярослава Стецьки, Клим Савур (Дмитро Клячківський), Михайло Сорока і Катерина Зарицька, Дмитро Мирон (Орлик), Галина Дидик, Василь Галаса, Ярослав Старух, Юліян Бачинський, Соломія Крушельницька, Іван Пулюй, Йосип Сліпий.

Професор зауважила, що сьогодні винятковим дороговказом для кожного з нас є слова видатного політичного борця-націоналіста і мислителя, автора блискучої добірки статей «Київ проти Москви» тернопільця Ярослава Стецька: «Не мир є нашою ціллю, а воля і перемога нашої нації, що є покликана Богом виконати своє призначення на землі. <...> Не за мир, а за тріюмф правди».

Ірина Фаріон висловила подяку ректорові університету панові Андрієві Крисоватому та ректорові Тернопільського національного педуніверситету імені В. Гнатюка панові Богданові Буяку і, звісно, організаторові зустрічі голові Тернопільської обласної ради Михайлові Головку за послідовну й натхненну роботу з розбудови Української Національної Держави й організацію зустрічі зі студентами та викладацьким колективом.

«Переможемо! Запорука перемоги – це єдність поколінь. Чи можуть нас залякати ракети, якщо ми наповал вбиваємо ворога просто українськими СЛОВАМИ», – зазначила науковець і політик.