Про нові здобутки та плани Народного ансамблю бандуристів «Заспів»

Марія Маркова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Народний ансамбль бандуристів «Заспів»

Нещодавно в Києві відбувся українсько-польський фестиваль, у якому брав участь Народний ансамбль бандуристів «Заспів» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки під керівництвом Христини Залуцької. Ми дізналися від керівниці, які нагороди вони здобули, що було найскладнішим у цьому конкурсі й чим особливий їхній ансамбль.

Як розповіла Христина Залуцька, ансамбль бандуристів «Заспів» здобув гран-прі в номінації «Вокально-інструментальний жанр – народний», посів призове місце – за збереження вокально-інструментального мистецтва України, а також отримав окремий сертифікат для керівниці гурту за внесок у розвиток культури та мистецтва. Щодо складнощів у конкурсі, то, за словами Христини Залуцької, складними були твори, які вони готували до цього виступу, а саме їх виконання. Один із таких – «Чи ми ще зійдемося знову» на слова Тараса Шевченка.

– У конкурсі брали участь колективи з усіх куточків України. Були різні категорії: солісти, ансамблі, циркові номери, й організовували виставки картин. Ми потрапили до категорії, де було 350 колективів, які грали і співали дуже сильно. Було непросто, бо належало витягнути два твори на рівень консерваторії, але ми це зробили і здобули гран-прі, – наголосила Христина Залуцька.

До речі, «Заспів» – єдиний ансамбль на цілу Україну, який грає на бандурах «Львів’янка». У нас у Львові є фабрика, яка виготовляє білі «львів’янки». Конструктор-винахідник бандур – Василь Герасименко, який був професором Львівської консерваторії.

Цікаво було почути і про плани колективу на майбутнє, які є доволі оптимістичними, бо одна з учасниць відповіла: «Наступне гран-прі!» З розповіді учасників, ансамбль братиме участь у міжнародному фестивалі на різдвяну тематику, який буде проходити в Києві. Також має відбутися Шевченківський концерт, до якого вони вже готуються. А далі шукатимуть нові можливості, щоб показувати, над чим так старанно працюють.

Народний ансамбль бандуристів «Заспів» Народний ансамбль бандуристів «Заспів» Диплом ансамблю бандуристів «Заспів» Диплом ансамблю бандуристів «Заспів»