Президент України здійснив поїздку Львовом на електробусі, розробленням якого займались політехніки

Прес-служба Львівської політехніки
Президент здійснив поїздку електробусом, розробленим політехніками

Під час робочої поїздки на Львівщину Президент України Петро Порошенко, зокрема, ознайомився з продукцією підприємства ПрАТ «Концерн Електрон», яке нині виробляє цілу лінійку сучасного електротранспорту. Відтак Петро Порошенко проїхався містом Лева першим в Україні електробусом «Електрон».

Голова правління ПрАТ «Концерн Електрон» Юрій Бубес, який, до речі, є членом Наглядової ради Національного університету «Львівська політехніка», розповів Президенту про особливості новаторського транспортного засобу. Електробус «Електрон» моделі Е19101 – сучасний екологічний транспорт нового покоління, розрахований для комфортного перевезення до 100 пасажирів. Електробус сконструйований із низькою підлогою, а для осіб з обмеженими можливостями в ньому передбачено відкидний пандус та місце в салоні, обладнане ременями безпеки. А пневматична підвіска електробуса має функцію «кнілінг» – зниження кліренсу електробуса для зручності посадки пасажирів.

Максимальна швидкість транспортного засобу – 70 км/год, пробіг без підзарядки батарей – понад 200 км. Акумулятори електробуса безпечні в експлуатації й мають великий ресурс. Електробус успішно експлуатують у Львові на регулярному маршруті з червня 2016 року, він добре зарекомендував себе безперебійною роботою в зимовий період. За час експлуатації електробус перевіз близько півмільйона пасажирів.

Зазначимо, що з розвитком виробництва сучасного електротранспорту з комп’ютерними системами керування, контролю та діагностики в концерні виділено окремий напрям діяльності – розробка та виробництво мультиплексних CAN-систем для електробусів, трамваїв і тролейбусів. Цю роботу здійснює телевізійний завод «Електрон», де працює група спеціалістів – випускників Львівської політехніки, а власне розробником програмного забезпечення для периферійних CAN-систем є Ігор Зелінський – доцент кафедри механіки та автоматизації машинобудування Інституту інженерної механіки та транспорту.

Президент здійснив поїздку електробусом, розробленим політехніками Президент здійснив поїздку електробусом, розробленим політехніками