Представники МІОКу взяли участь у засіданні українських організацій у Чехії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

26 березня 2023 року в Празі відбулася Конференція громадських організацій у Чеській Республіці, до онлайн-участі в якій запросили Ірину Ключковську, директорку Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, Оксану П’ятковську та Андрія Яціва, заступників директорки.

Понад 50 представників українських організацій зібрались, щоб обговорити нагальні питання, скоординувати свої дії у подальшому протистоянні російській збройній агресії. Охопили питання допомоги тимчасовим переселенцям, яких у Чеській Республіці понад 485 тисяч, гуманітарної допомоги Збройним Силам України та механізми протидії російській пропаганді.

На події Ірина Ключковська презентувала діяльність МІОКу в освітній, культурній, науково-дослідній сферах, розповіла про широкомасштабні заходи для української діаспори, які відбувались у Львівській політехніці, підручникотворення, інноваційні проєкти Інституту, ознайомила учасників із дослідженнями у міграційній галузі.

Участь МІОКу в такому заході є результатом багатолітньої плідної співпраці з українськими громадами у Чехії, з Європейським Конґресом Українців і стане можливістю для нових форм взаємодії.

На події виступили також Клара Шімачкова Лауренчікова, урядова уповноважена з прав людини, яка розповіла про діяльність Комісії Міністерства праці та соціальних справ з питань інтеграції біженців. Якуб Ландовський, Представник Чеської Республіки при НАТО, говорив про підтримку України з боку НАТО; Сергій Кузан з Українського центру безпеки та співпраці показав актуальні безпекові ризики в Україні та Європі. Прозвучали також експертні доповіді щодо інформаційного спротиву.

Тимчасовий повірений у справах України Віталій Усатий звернувся до присутніх і подякував потужній українській діаспорі в Чеській Республіці за ефективну діяльність у всіх напрямках та чеським друзям за підтримку і розуміння того, що Україна бореться зараз за весь цивілізований світ.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою висловлює вдячність Богданові Райчинцю, Президентові Європейського Конґресу Українців, за співробітництво і потужну працю для України!

Фото із заходу Фото із заходу