Представники МІОКу взяли участь у роботі Міжнародного форуму «Громадський рух українців у Росії»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

За підтримки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» 26 червня 2021 року відбувся Міжнародний онлайн-форум «Громадський рух українців у Росії: вчора, сьогодні, завтра», присвячений 30-річчю Незалежності України, організатором якого виступила Спілка Українок Росії.

Від МІОКу у його роботі взяли участь Ірина Ключковська, Оксана П’ятковська та Андрій Яців.

Форум ставив за мету обговорити питання діяльності громадських організацій українців у Росії за 30 років Незалежності України; поміркувати над проблемою консолідації українських громад і формування активної життєвої позиції з питань збереження національно-культурної спадщини, поширення знань про українську історію і культуру.

На події з доповіддю виступила Ірина Ключковська, директорка МІОКу, яка зазначила, що починаючи з 2005 року пріоритетом у роботі Інституту були українці Східної діаспори, зокрема українці Росії. З цього часу розпочалася системна співпраця, яка відбувалася за кількома напрямами: презентаційним, освітнім, науковим і видавничим. Навіть побіжний ретроспективний огляд продемонстрував учасникам масштаб взаємодії МІОКу з українськими громадами РФ.

Однак, констатувала Ірина Ключковська, у зв’язку з війною, розв’язаною РФ на Сході України, та окупацією частини нашої території діяльність українських громад практично зупинилася, частина з них зазнала якщо не стагнації, то цілковитого припинення діяльності, а самі українці у країні-агресорі опинилися у скрутному, якщо не безвихідному, становищі.

У зв’язку з цим МІОК ставить своїм завданням допомогти громадам та окремим особам зберегти свою українську ідентичність, усвідомлюючи, що відродити втрачене чи реанімувати загибле у майбутньому буде практично неможливо. МІОК пропонує вже сьогодні працювати задля збереження українства у РФ, де проживає найбільша у світі українська діаспора. Закликає поступово створювати та розвивати українське середовище, наповнивши його культурологічним змістом, не наражаючи українців Росії на небезпеку та переслідування. У цій роботі, сказала директорка МІОКу, важливо, враховуючи обставини, дотримуватися принципу «Не нашкодь!». Адже, як зазначив Тарас Малишевський, Генеральний консул України у РФ, сьогодні головне завдання українців Росії – вижити.

Тому, плануючи майбутнє, МІОК пропонує українцям РФ просвітницький проєкт «Культура єднає». Започаткований в нашому Інституті, проєкт має на меті створення об’єднавчої інтелектуальної платформи для представників різних середовищ української діаспори Росії. Як зазначила Ірина Ключковська, перші кроки Інститут уже зробив цієї весни, запросивши для спілкування громадські організації Східної діаспори на подію «У день, коли прилітають лелеки».

Форум, ініційований Головою «Спілки українок Росії» Людмилою Мельник, відбувся успішно і, сподіваємося, започаткував новий етап у житті та діяльності українців Росії.

Захід зібрав чимало цікавих людей. У його роботі взяли участь та виступили:

  • Василь Покотило – Тимчасовий повірений у справах України в Росії;
  • Олександр Міщенко – Надзвичайний і Поважний Посол України в Латвії;
  • Тарас Малишевський – Генеральний консул України в Ростові-на-Дону;
  • Сергій Винник – регіональний віцепрезидент СКУ;
  • Аскольд Лозинський – Президент СКУ (1998–2008рр.);
  • Євгенія Петрова – в.о. Голови СФУЖО та Оксана Коломоєць – членкиня СФУЖО;
  • Ірина Скибіцька – засновниця Краснодарської крайової громадської організації «Співдружність Кубань–Україна» та Анатолій Авраменко – науковець;
  • Галина Бондаренко – к. іст. н., провідна наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України (Київ);
  • Євген Савенко – багатолітній голова ГО «Вербиченька»;
  • Лариса Скрипнікова – громадська діячка із Санкт-Петербурга.