Представники МІОКу взяли участь у «14-ій Центральній маніфестації культури Українців Хорватії»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

На запрошення української громади Хорватії представники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Трумко (канд. філол. наук, наукова співробітниця) та Назар Данчишин (канд. філол. наук, провідний філолог) узяли участь у заходах, присвячених 120-літтю переселення українців до цієї країни. Організатором «14-ої Центральної маніфестації культури Українців Хорватії» виступило Українське культурно-просвітнє товариство «Кобзар» міста Загреба (голова – Славко Бурда).

З нагоди події вийшли друком нові (третя та четверта за ліком) книги в серії «Українці Хорватії: матеріали та документи». Презентація цих видань відбулася в приміщенні Міської бібліотеки Загреба 7 жовтня за участю Василя Кирилича, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія, та офіційних представників хорватського уряду. Варто зазначити, що співавторами одного з матеріалів до збірника є очільниця МІОКу Ірина Ключковська й філологи-міоківці Оксана Трумко та Назар Данчишин. У межах заходу працівники Інституту, прибулі до столиці Хорватії, виголосили вітальні слова.

8 жовтня відбулася Міжнародна наукова конференція «120-річчя переселення українців до Хорватії». Більшість її делегатів засідали безпосередньо в залі Міської бібліотеки Загреба, частина ж – долучилися за допомогою засобів цифрового зв’язку. Під час події поряд із низкою дослідників оголошеної проблематики зі своєю доповіддю виступили й Оксана Трумко та Назар Данчишин. Львів’яни окреслили історію співпраці МІОКу та українства Хорватії в освітньо-навчальному, культурному й гуманітарному аспектах. Окрім того, промовці презентували актуальні проєкти МІОКу (головно щодо викладання української мови як іноземної і партнерства зі світовим українством), а також подарували організаторам примірники двотомного підручника «Ключ до України: міста і люди», створеного в Інституті.

9 жовтня урочистості перемістилися до пам’ятника Тарасові Шевченку у Загребі, встановленому завдяки зусиллям місцевої громади українців. Присутні поклали квіти до монумента Кобзареві. З вітальними словами виступили Славко Бурда, Посол Василь Кирилич і представники міської влади Загреба. Опісля учасники читали Шевченкові вірші (зокрема, міоківець Назар Данчишин продекламував поезію із циклу «В казематі»), а також послухали пісні на його слова у виконанні докторки мистецтвознавства Віолетти Дутчак.

Увінчала цей день урочистість у Народному домі «Чеська бесіда». Після офіційних виступів Голови УКПТ «Кобзар» Славка Бурди, представників Президента й Уряду Республіки Хорватії, Посла України в Хорватії Василя Кирилича та гостей з українських громад у сусідніх державах розпочалася концертна програма. Зокрема, присутні мали змогу послухати оперний спів і гру на бандурі Віолетти Дутчак, виступ місцевого колективу «Кобзар», побачити народні танці у виконанні ансамблю «Дивоцвіт» (Івано-Франківськ) та ін.

10 жовтня святкування відбувалися у Крижевцях, одному із центрів української громади Хорватії. Учасники відвідали Божественну літургію за участю голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ о. Степана Суса, після чого насолоджувалися культурно-мистецькою програмою.

У межах візиту до Загреба міоківці налагодили нові зв’язки з представниками навчальних і наукових установ (зокрема, кафедри української мови та літератури Загребського університету, університетів Нового Саду, Палермо та ін.), дипломатичних відомств і місцевої громади українців. Своєю чергою, Інститут висловлює вдячність за запрошення та бездоганну організацію «14-ої Центральної Маніфестації культури Українців Хорватії» тутешній українській громаді та передусім вельмишановному достойникові п. Славкові Бурді.

Фото із заходу