Представник Університету, менеджер проєкту OPTIMA, виступив на Інфодні Horizon Europe Launch Day in Ukraine

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Скріншот з онлайн-заходу

3 грудня 2021 року відбувся організований Міністерством освіти і науки України Інформаційний день Horizon Europe Launch Day in Ukraine, головна мета якого – проінформувати потенційних учасників Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» про умови участі, а також можливості програм.

У межах заходу відбулась сесія «Європейські інструменти підтримки в рамках програми «Горизонт Європа», у якій взяв участь Олександр Березко, доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка», член правління Eurodoc та менеджер проєкту OPTIMA. Олександр входить до команди проєкту Європейської комісії Open Research Europe (ORE) як експерт, тож він мав багато нової інформації для українській аудиторії.

Проєкт ORE – це інноваційна публікаційна платформа відкритого доступу для бенефіціарів програм «Горизонт 2020» та «Горизонт Європа», що забезпечує швидку публікацію широкого спектру наукових результатів, зокрема дослідницьких даних і програмного забезпечення, та імплементує відкрите рецензування.

Оскільки Європейська комісія має на меті стати лідером у впровадженні відкритої науки, до цієї платформи була низка вимог, зокрема розробникам необхідно було забезпечити:

  • відкрите рецензування;
  • швидку публікацію (препринти);
  • альтернативні метрики важливості та популярності статей;
  • повну прозорість публікаційної політики та вартості публікації.

Олександр Березко наголосив на тому, що для впровадження відкритої науки та супутніх практик в Україні недостатньо забезпечити технологічну платформу, адже необхідно також підготувати до цього наукову спільноту. Потрібне підвищення обізнаності й розбудова компетенцій у галузі відкритої науки та рецензування, чим, зокрема, займається команда проєкту OPTIMA, координатором якого є Львівська політехніка.

Повний запис виступу Олександра доступний на YouTube-каналі Міністерства освіти і науки України.
 

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу