Працівники МІОКу взяли участь у роботі Європейського форуму української діаспори «Новий Сад 2021»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

13 листопада 2021 року Ірина Ключковська, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», Оксана П’ятковська та Андрій Яців, заступники директорки, взяли участь у роботі Європейського форуму української діаспори «Новий Сад 2021», який відбувся з ініціативи Європейського Конґресу Українців та Товариства української мови, літератури та культури «Просвіта» (Сербія). В умовах пандемії форум відбувся у змішаній формі. Працівники МІОКу долучилися онлайн.

На обговорення організатори винесли питання розвитку ЄКУ та українських громад Європи; говорили про проблеми, здобутки і перспективу українців у країнах колишньої Югославії; зосередилися на обговоренні актуальних освітніх тем закордонного українства; не оминули увагою проблем трудової міграції в інтеграційних процесах та збереженні національної ідентичності.

На форумі Ірина Ключковська представила інноваційні освітні проєкти МІОКу, які сприяють розвитку української освіти за кордоном та є потужною комунікаційною платформою для українських освітян, що працюють на всіх континентах, мають проблеми з обміном інформацією та створенням навчально-методичних матеріалів, призначених для різних типів шкіл, з урахуванням особливостей учнів різних вікових категорій. Йшлося, зокрема, про платформу «Український освітній всесвіт», портал для вивчення УМІ «Крок до України», підручники та літні школи.

У своєму виступі Ірина Ключковська підкреслила роль і значення партнерства як основи для успішної реалізації спільних проєктів.

Для довідки

Європейський Конґрес Українців (ЕКУ) – об’єднання українських організацій; створено у 1948 році для організації роботи українських громад Західної Європи з метою утвердження їх провідної ролі в питанні правдивого пояснення української національної справи в країнах проживання українців та проведення просвітянсько-агітаційної діяльності серед корінного населення стосовно віковічної української ідеї – здобуття українським народом незалежності і створення самостійної, соборної української держави (Вікіпедія).

Сьогодні ЕКУ захищає інтереси й координує діяльність 30 українських суспільно-громадських організацій у 20 державах Європи: Бельгії, Болгарії, Боснії і Герцеговині, Великій Британії, Греції, Данії, Іспанії, Естонії, Литві, Німеччині, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччині, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу