Працівники МІОКу взяли участь у Першому віртуальному форумі СКУ «Єднаємось Україною» та Річних загальних нарадах

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Банер Першого віртуального форуму СКУ «Єднаємось Україною»

У суботу, 17 жовтня 2020 року, відбувся Перший віртуальний форум Світового Конґресу Українців «Єднаємось Україною». Партнером події став Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

Учасники Форуму – керівники СКУ та видатні українці діаспори, які у рамках телевізійного та онлайн-марафону представили ключові напрями діяльності Світового Конґресу Українців і високі досягнення українців з усього світу в різних суспільних ділянках.

У неділю, 18 жовтня, відбулися Річні загальні збори СКУ, участь у яких як почесна гостя взяла Ірина Ключковська, директорка МІОКу, а також заступник директора Андрій Яців.

Делегати та гості заслухали звіт Павла Ґрода, Президента СКУ, в якому очільник організації представив важливі результати діяльності, розповів про функціонування оновлених керівних органів СКУ, працю команди регіональних віцепрезидентів, рад та комісій, окреслив стратегічні напрями роботи на найближчу перспективу.

Окремо Президент СКУ розповів учасникам Річних загальних зборів про співпрацю СКУ з МІОКом як одним із ключових партнерів СКУ поряд з українськими дипломатичними установами за кордоном та українськими церквами. Так, у рамках стратегічної взаємодії цього року було проведено серію освітніх вебінарів (у співпраці зі СКВОР), заходи Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?», реалізовано ключові етапи проєкту «Український освітній всесвіт: інтерактивна карта та форум українознавчих освітніх закладів» тощо.

З нагоди проведення Першого віртуального форуму СКУ «Єднаємось Україною» та Річних загальних зборів було оприлюднене вітання від МІОКу, у якому, зокрема, йшлося:

«Вражають масштаби поставлених завдань, серед яких: візія нової успішної України, що будується в синергії зі світовою українською спільнотою; розвиток нових напрямів культурної дипломатії, молодіжного лідерства, освіти; гуртування українських громад за кордоном; залучення бізнесу та інвестицій у нашу державу; відстоювання правди про Україну у світі; протидія російській гібридній агресії. Водночас головними героями усіх цих фундаментальних процесів і надалі залишаються закордонні українці та їхнє єднання з Батьківщиною, де б волею обставин вони не жили і ким би не були.

Вбачаємо у сьогоднішній події історичну знаковість і тяглість, адже вже понад пів століття СКУ послідовно виконує об’єднавчу функцію для мільйонів українців у всьому світі, консолідує громади з-понад 60 країн світу, гуртує різні покоління українців навколо спільних цінностей та любові до Батьківщини. Завдяки СКУ сьогодні Світове українство є, як ніколи, потужною силою з чітким баченням нашого великого майбутнього».

форум СКУ «Єднаємось Україною»