Працівники МІОК Львівської політехніки були спікерами у Другій літній онлайн-школі з міграції

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

Науковців Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Вікторію Гойсан та Юрія Марусика запросили виступити спікерами з навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС» для учасників Другої літньої онлайн-школи, яка відбулася 23–25 червня 2021 року.

Захід пройшов у рамках реалізації наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку Ужгородського національного університету».

Дослідники МІОКу представили доповідь на тему «Молодіжний громадський активізм українських мігрантів у країнах ЄС: дослідження проблеми». Вони поділилися доробком Інституту і продемонстрували результати соціологічного дослідження громадського активізму серед української молоді у вибраних країнах Європейського Союзу, яке було проведено у 2019 році.

Так, Юрій Марусик описав типовий портрет активістів, розповів про сфери діяльності громадських організацій, наголосив на процесі їхньої інституціоналізації. Вікторія Гойсан розкрила питання партнерства та співпраці українських громадських організацій за кордоном і окреслила рефлексії респондентів щодо набутого міграційного досвіду.

Учасників літньої школи цікавили питання української мови та збереження ідентичності українців за кордоном, окремі напрями роботи молодіжних українських ГО в країнах ЄС, а також методології проведеного дослідження.

Серед промовців школи були державні службовці, викладачі, відомі експерти, дослідники не лише з України, але й із Казахстану і Словаччини. Їхні доповіді розкрили найрізноманітніші аспекти міграційних процесів в Україні й за кордоном у сучасному та історичному вимірах. Учасниками школи стали студенти, магістранти, докторанти УжНУ, а також інші запрошені слухачі.