Що зробити, щоб вас узяли на роботу в Google: працівник корпорації завітав у гості до студентів Політехніки

Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»
Остап Столярчук перед студентами

Молодь багато сумнівається й не вірить у себе. Ходять чутки, що на хорошу роботу можна влаштуватися тільки заплативши правильній людині або через зв’язки. Тому часто студенти навіть не пробують ловити можливості, які на них «падають» звідусіль, лише тому, що не вірять у свій успіх. Але насправді можливо все – навіть омріяна праця, скажімо, робота в Google.

У гості до студентів Львівської політехніки завітав Остап Столярчук. 2008 року він закінчив Львівський фізико-математичний ліцей і вступив до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на факультет кібернетики. Здобувши диплом у 2014-му, стажувався у Facebook, пізніше – на Microsoft і вже 5 років працює в корпорації Google в Цюриху. Остап – Google Football Manager, він організатор усіх активних виступів їхньої футбольної команди.

– Наш девіз – Building for everyone. Це означає, що нашим продуктом мають корис-туватися всі: не тільки азійці чи африканці, а весь світ, зокрема й українці. Нині нашим продуктом користується понад мільярд користувачів. Тому він має бути доступний усім, незалежно від кольору шкіри, національності, релігії чи політичних поглядів. Оскільки нам потрібні всі погляди, то ми беремо на роботу охочих із різних куточків світу. Адже деколи я можу не знати деталей, наприклад, азійського світу. Натомість, якщо є працівник із цього регіону, він мені підкаже. Ось тому я нині тут, щоб привести українців у Google, – розповідає Остап.

Три основні цінності корпорації: рівність, різноманіття та інклюзивність. Тому, коли хтось приходить на співбесіду, одразу перевіряють запитаннями: чи підходить людина під культуру організації та чи сповідує основні її правила. Щороку всередині компанії організовують опитування, наскільки працівники задоволені місцем роботи, умовами праці, своїм проєктом, компанією загалом, які мають побажання та скарги. І більшість недоліків, які вказано в опитуванні, виправляють.

Завдяки співбесідам у Google можна потрапити на постійне працевлаштування, на стажування для другого-третього курсів і на інтернатуру для третього-четвертого курсів. Для full-time (постійна робота) потрібно спочатку надіслати своє резюме, на яке має відповісти рекрутер. Далі – 45-хвилинна розмова телефоном, через емейл інтерв’юер надсилає завдання, які потрібно виконувати. Тому обов’язково треба підживити телефон та ноутбук, обрати хороший інтернет та комфортне тихе місце, де можна буде працювати. Інтерв’юери пишуть свої відгуки й відправляють рекрутеру. Якщо його задовольняють усі розв’язки задач, запрошують на full-time інтерв’ю до того офісу, в якому хочете працювати. Упродовж п’яти годин (від 10 до 15 год) потрібно розв’язати п’ять задач.

Для інтернів процес простіший. Після двох телефонних інтерв’ю по 45 хвилин обговорюють те, які майбутньому працівнику цікаві продукти та технології. Важливо, щоб бажання студента збіглися з бажаннями представників корпорації, адже деколи хорошого спеціаліста в одній галузі можуть відправити в таку, в якій він зовсім не тямить і яка йому не подобається.

Нині є відкриті вакансії: Student Training in Engineering, Software Engineering or Site Reliability Engineering Intern, Data Scientist, Intern та ще багато інших, які можна знайти на офіційному сайті Google.

Тож і справді можливе все – навіть працювати в масштабній корпорації Google. Тому пробуйте та ризикуйте!

Остап Столярчук перед студентами Остап Столярчук перед студентами Остап Столярчук перед студентами