Посол Латвії та головний архітектор Риги відкрили у Львівській політехніці дві тематичні виставки

За матеріалами ЗІК
виступ ректора

20 квітня у рамках фестивалю науки та інтелекту «Наукові фестини» у Національному університеті «Львівська політехніка» відбулось урочисте відкриття фотовиставок «Державне будівництво. Латвійська архітектура ІХ–ХХІ ст.» і «Стиль модерн в архітектурі: Рига та Латвія». На подію завітали Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс та головні архітектори Риги і Львова – Гвідо Прінціс та Юліан Чаплінський.

– Виставки дуже добре продумані, скомпоновані, аби більше людей змогли їх оглянути, зокрема Ризький модерн, урбаністику. Ідея виставок належить Міністерству закордонних справ Республіки Латвія. Вона вже була успішно проведена у Києві та Чернігові. Я сподіваюсь, ця виставка може допомогти львів’янам познайомитись із Ригою і надихнути на відвідання нашого міста. Я вперше у Львові, встиг побачити ще зовсім небагато, але я обов’язково огляну місто, адже тут теж дуже багато гарної історичної архітектури, – розповів проректор Ризького технічного університету Гвідо Прінціс.

На виставках представлено фотографії із зображеннями непересічних архітектурних споруд Латвії, зокрема бібліотек, театрів, палаців, меморіалів, відомого курорту в Юрмалі, дерев’яних будівель центральної Риги, архітектури старовинних ризьких вулиць, музеїв, храмів тощо.

– Україну і Латвію давно пов’язують культурні, історичні та економічні зв’язки. Львівська політехніка активно співпрацює з Ризьким технічним університетом. Студенти і викладачі проходили стажування у Латвії. Сподіваюсь, ця співпраця принесе великі плоди, – зазначив ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської республіки в Україні Юріс Пойканс коротко розповів про експоновані фотороботи:

– Латвія, як і Львів, має багату динамічну історію. Такі країни як Німеччина, Польща, Швеція, Росія мали вплив на території Латвії, який ви сьогодні можете побачити на цих фотознімках. Я переконаний, що кожен може знайти щось цікаве для себе.
 

Фото: Галина Грицишин/ZIK

на виставці