Політехніки взяли участь у першому в Україні хакатоні, присвяченому боротьбі з пластиковим забрудненням

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Фото з хакатону

Серед знакових екоподій травня стало проведення першого в Україні Хакатону Plastic Challenge Hackathon – 2021, присвяченого боротьбі з пластиковим забрудненням довкілля. Ініціативу реалізовували одразу в двох площинах – за Проєктом Jean Monnet Erasmus+ «Продукування та поширення цілей циркулярної економіки в Україні» (відповідно до плану дій ЄС) та відповідно до партнерських заходів нашої держави у Європейському зеленому тижні. Захід проходив також з нагоди Дня науки в Україні за співорганізації Міністерства освіти і науки України та Сумського національного аграрного університету 27–28 травня 2021 року.

Програма Хакатону була напрочуд насичена і цікава. Партнерами виступило 26 інституцій. Тут фігурували як університети й наукові інститути, так і окремі науковці з Франції, Норвегії, Нідерландів, Швеції.

Перший день роботи розпочався привітаннями від Міністерства освіти та науки України та Сумського національного аграрного університету. На пленарному засіданні були виголошені доповіді провідних українських науковців. З особливим інтересом вислухано доповіді іноземних учасників Хакатону, присвячені ролі екодизайну та cradle-to-cradle-дизайну для циркулярної моделі економіки.

Другий день роботи Хакатону містив особливу інтригу. Адже після виступів Олексія Другова, професора кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська політехніка», співзасновника Tech Startup School (тема виступу – «Проєкти та перспективні напрямки Тех Стартап Скул») та Алевтини Пабст, засновниці й голови правління Startup Kyiv, розпочалися конкурсні виступи команд. До змагань після спеціального відбору було допущено 14 команд з різних куточків України.

Від Львівщини на запрошення The PlasticCH2021 Committee у роботі Хакатону взяла участь команда LvivBioPlast. Мета Проєкту – підвищення конкурентоспроможності та екологічної безпеки Західного регіону України через запровадження технологій виробництва екотари з біополімерів.

Презентацію Проєкту супроводжували дві групи науковців – в офлайн- та в онлайн-режимі. Першу групу в Сумському НАУ представляли професор Національного університету «Львівська політехніка», керівник Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Уляна Садова (керівник Проєкту) і професор Львівського національного університету імені Івана Франка Ольга Гринькевич.

Друга група науковців – представники Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету імені Івана Франка, Інституту регіональних досліджень імені Мар’яна Долішнього НАНУ – працювали в онлайн-режимі. Серед них:

  • Володимир Скорохода (професор, директор Інституту хімії та хімічних технологій);
  • Володимир Левицький (професор, ІХХТ);
  • Юрій Мельник (старший викладач, ІХХТ);
  • Олег Сорочак (доцент, ІНЕМ);
  • Тетяна Степура (доцент, НДЦ «Демос», ІАПО);
  • Ольга Корицька (доцент, НДЦ «Демос», ІАПО);
  • Наталя Дідух (інженер, НДЦ «Демос», ІАПО);
  • Галина Скорик (доцент, ІАПО).

Для львівської команди, яка має серйозну фінансову підтримку в рамках секторальної підтримки ЄС, участь у заході – це, передусім, потужний стимул для організації та проведення досліджень, створення своєрідної мережі серед тих науковців, хто предметно «перебуває у темі». Пошук нових ідей та контактів завжди має особливу вагу!

Докладніше про захід – у доданому файлі.