Львівські політехніки взяли участь у конференції «Суспільні трансформації у XXI столітті: людина, держава, соціум»

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
учасники конференції із суспільних трансформацій

Доброю традицією в сфері організації наукового життя викладачів та науковців Львівщини стало проведення на базі Львівського інституту ПрАТ «Вищий навчальний заклад «МАУП» Всеукраїнської науково-практичної конференції на тему «Суспільні трансформації у XXI столітті: людина, держава, соціум». Цьогоріч співорганізаторами конференції були Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього Національної академії наук України, Науково-дослідний центр соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка», Львівський торговельно-економічний університет.

Тематика доповідей на секційних засіданнях охоплювала такі основні напрями.

  1. Суспільні трансформації та проблеми соціалізації особистості.
  2. Психологічні особливості управління освітніми процесами в суспільстві знань.
  3. Історичний та політичний контексти суспільних трансформацій.
  4. Соціокультурні та економічні наслідки міграції в Україні та світі.
  5. Міграція людських ресурсів як чинник формування нового глобального світу.
  6. Фінансова безпека бізнесу та ризик-менеджмент в умовах економічних трансформацій.
  7. Соціальна економіка та соціальна безпека в умовах суспільних трансформацій.

Від Національного університету «Львівська політехніка» (НДЦ «Демос») із доповіддю «Нові види праці та зайнятості у регіональних стратегіях модернізації економіки» виступила д.е.н., професор Уляна Садова. Доповідач зосередила увагу на прискореній динаміці соціальної мобільності на регіональних ринках праці, що виявляється не лише у просторовому, але й часовому вимірах. На фоні позитивних змін, пов’язаних із розвитком ІТ-сфери і телекомунікацій, реформування систем освіти і медицини, сфери державного управління та місцевого самоврядування залишається проблемою висока плинність кадрів через незадовільні умови праці та високий рівень конкуренції за робочу силу зі сторони країн і регіонів з вищим рівнем оплати праці. Професор Садова звернула увагу на нові можливості об’єднаних територіальних громад у залученні через проектну діяльність інвестицій у місцевий розвиток, створення нових робочих місць, кластерний підхід до управління економічним потенціалом територій.

У програмі конференції були представлені доповіді науково-педагогічних працівників, молодих вчених і студентів закладів вищої освіти України, Університету Нью-Гепшира (University of New-Hampshire, США), представників академічної та галузевої освіти і науки, громадських правозахисних організацій. Зокрема, дослідження Національного університету «Львівська політехніка» представляли к.е.н., доцент Тетяна Степура, яка показала результати застосування авторської методики розрахунку рівня напруженості на регіональних ринках праці України, а також к.е.н., доцент Марта Данилович-Кропивницька, яка поділилася власними здобутками у галузі мережевої економіки.

Загалом для участі у конференції заявлено 59 учасників та 50 наукових доповідей. Приємно, що серед них були й результати досліджень студентів Львівської політехніки, зокрема Павла Угриновича «Дослідження потенціалу галузевих ринків праці Львівщини: шанси і ризики розвитку скловиробництва», Крістіана Джейранашвілі «Вплив вторинного використання біосировини на розвиток ринку праці Польщі: на прикладі виробництва масел холодного віджиму».

На завершення оргкомітет конференції висловив вдячність усім учасникам за цікаві і змістовні доповіді, активну участь у їхньому обговоренні та підготовці матеріалів доповідей.

Докладніше про конференцію

учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій учасники конференції із суспільних трансформацій
Приєднані файли