Світова молодь вболіває за Україну: львівські політехніки взяли участь у Форумі української молоді діаспори

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Олександр Николяк

А з 22 до 28 серпня у Вінниці вшосте проходила Міжнародна акція «Форум української молоді діаспори», в якому взяла участь майже сотня учасників із понад 30 країн світу та 8 областей України. Цей захід спрямований на утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей у молодого покоління, згуртування української молоді діаспори та молоді України навколо ідеї об’єднання світового українства заради побудови сильної, незалежної, демократичної України.

Тисячі молодих українців розповіли про життя та діяльність у діаспорі, їхню культуру та традиції, про участь у спеціальних програмах підтримки.

Неформальна частина програми форуму складалася з тренінгів, дискусій на різні теми. Зокрема обговорювали «Основні напрямки та розвиток молодіжного руху в діаспорі», «Інформаційно-комунікаційний потенціал світового українства», «Залучення інвестицій через співпрацю з діаспорою та розвиток економіки України» та «Збереження національної ідентичності молоді діаспори через культурно-освітню призму».

У Форумі також взяли участь активісти колегій інститутів Львівської політехніки.

– На цьому форумі основну увагу приділили питанням реалізації молодіжної політики і розвитку молодіжного руху в діаспорі. Та, крім цього, обговорювали й можливості залучення інвестицій через співпрацю з діаспорою. Йшла мова також про національно-патріотичне виховання, – розповів про участь у форумі заступник голови Колегії та профкому студентів і аспірантів Львівської політехніки, четвертокурсник ІКНІ Олександр Николяк. – Насправді учасників з України було обмаль, тому дуже раді, що ми змогли взяти участь у цьому заході. Думаю, такі зустрічі необхідні передовсім тому, що українці, які проживають по цілому світі, повинні відчути єдність нації. На форумі почув таку цікаву думку, що українська діаспора – це запасні сили України. І справді, незважаючи на те, що їм досить непросто зберегти українську ідентичність і не асимілюватися, вони продовжують любити Україну і вболівати за її долю.