Світові хіти і «Червона рута» від поляків: Львівська політехніка здійснює культурний обмін із краківським вишем

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
концерт хору і струнного оркестру Con Fuoco

21 квітня стало днем, який завершив минулий тиждень на високій ноті – у Будинку органної та камерної музики відбувся концерт хору і струнного оркестру Con Fuoco Краківської гірничо-металургійної академії ім. С. Сташиця.

Приїхати до Львова запропонувала колективу колишня хористка народної хорової капели студентів «Гаудеамус» Анна Козак – два роки тому вона вступила до академії і почала співати в Con Fuoco. Завдяки старанням директора Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки Степана Шалати й ректора нашого університету Юрія Бобала було здійснено цей культурний візит-обмін – за місяць після виступу польських гостей «Гаудеамус» поїде співати до Кракова.

Con Fuoco концертує вже вісім років як у Польщі, так і за кордоном. Україну ж відвідав уперше. І привіз подарунки – багато гарної музики як відомої, так і не знаної. Понад годину хор і оркестр безперестанку «запалювали» слухачів – прозвучали духовні твори польською мовою, «Палладіо» Карла Дженкінса, саундтрек із серіалу «Гра престолів» тощо. З італійської con fuoco перекладається «з вогнем». Усі твори, які виконав колектив під орудою художнього керівника й диригента Діни Мругли-Громек, справді були «вогняними» – як змістом-формою, так і виконанням.

На завершення краківці представили свій традиційний номер – африканський спіричуелс. А також подивували присутніх сюрпризом – у поєднанні хору й оркестру прозвучала «Червона рута» Володимира Івасюка, яку зала підтримала оплесками й співом.

концерт хору і струнного оркестру Con Fuoco концерт хору і струнного оркестру Con Fuoco афіша концерту хору і струнного оркестру Con Fuoco