Політехніка започатковує співпрацю з чернігівським заводом із виготовлення датчиків для космічних об’єктів РАПІД

Кафедра напівпровідникової електроніки Львівської політехніки
Фото із зустрічі

З ініціативи представників ТОВ «Датчикове підприємство «Завод радіоапаратури, перетворювачів і датчиків (РАПІД)», м. Чернігів, 13 вересня 2021 року у Львівській політехніці відбулась зустріч з науковцями Національного університету «Львівська політехніка».

На нараді від Університету були присутні проректор з наукової роботи професор Іван Демидов, директор Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки професор Богдан Стрихалюк, завідувач кафедри напівпровідникової електроніки професор Анатолій Дружинін, професори кафедри НПЕ Ігор Островський, Юрій Ховерко, а також с.н.с. Олексій Кутраков та п.н.с. Степан Нічкало.

ТОВ «ДП «Завод РАПІД», яке спеціалізується на розробці, випуску та постачанні датчико-перетворюючої апаратури комплектації систем вимірювання комерційних ракет-носіїв і космічних об’єктів, представляли заступник директора Андрій Титенок, головний конструктор Микола Огороднічий, заступник головного конструктора В’ячеслав Єлшанський, провідний конструктор Григорій Сорва.

Предметом обговорення були такі питання:

  • можливості співробітництва між Львівською політехнікою та ТОВ «ДП «Завод РАПІД» з метою розробки, проектування та серійного виробництва датчиків фізичних величин (тиску, зусилля, температури тощо) в Україні;
  • імпортозаміщення датчиків тиску на основі напівпровідникових матеріалів як чутливих елементів.

Окремо зосередили увагу на наявності та стані науково-технічної бази в Університеті для проєктування та виготовлення датчиків.

За підсумками зустрічі прийняли рішення розпочати науково-технічне співробітництво між Національним університетом «Львівська політехніка» і ТОВ «Датчикове підприємство «Завод радіоапаратури, перетворювачів і датчиків (РАПІД)» у напрямі імпортозаміщення датчиків тиску на основі напівпровідникових чутливих елементів із застосуванням як ниткоподібних кристалів кремнію, так і структур «кремній-на-ізоляторі». Домовлено про підготовку інженерних і наукових кадрів для ТОВ «ДП «Завод РАПІД» та підвищення їхньої кваліфікації у Львівській політехніці.