Tech StartUp School – місце, де творитимуть майбутнє: після відкриття стартап-школи у ній провели Digital Hackathon

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
відкриття Tech StartUp School

Нарешті відбулося довгоочікуване відкриття інноваційного навчального підрозділу Львівської політехніки – Tech StartUp School.

Урочистості, гості та найважливіші миті

На урочисте відкриття 26 жовтня прийшли представники влади області та міста, керівництво нашого університету, запрошені гості – відомі стартапери, студенти-винахідники і, звичайно, молодь, яка є цільовою аудиторією Школи.

Заклад має на меті налагоджувати тісну співпрацю між бізнес-структурами та студентством і загалом із молоддю, яка запалена цікавими ідеями й потребує підтримки для їхньої реалізації.

– Ця стартап-школа – не лише для політехніків. Її двері відчинені перед старшокласниками, студентами коледжів і взагалі тими, хто має сміливі ідеї. Саме молодь, не обтяжена стереотипами та обмеженнями, найкраще і найпрогресивніше творить такі ідеї, – наголосив на відкритті Школи ректор Політехніки, професор Юрій Бобало.

На Львівщині аналогів Tech StartUp School нема. Важливо, що це не лише вільний простір для творення, проведення різноманітних масштабних заходів, які сприятимуть розвитку інновацій, а й можливість допомагати освіті виходити на новий якісний рівень, адже консультуватимуть стартаперів провідні українські та іноземні фахівці. Окрім цього, для молоді розробили унікальний формат навчання та передбачили власний краудфандинговий майданчик, де регулярно відбуватимуться конкурси стартапів та інші заходи.

– Це інноваційна платформа, що мала би допомогти взаємодіяти бізнесу та новим ідеям, які народжуються у студентів, школярів і науковців. Цей майданчик, власне, й має надати можливості реалізувати ці ідеї. Стартапи, по суті, – це інноваційні ідеї з певним рівнем ризику. Наша школа – це, фактично, екосистема, яка покликана реалізовувати нові ідеї та змінювати на краще продукти, які вже є, – наголосив директор стартап-школи професор Назарій Подольчак.

Наприкінці дня до Tech StartUp School завітали віце-прем’єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів та голова ЛОДА Олег Синютка. Політики докладно ознайомилися з розробками, які представляли студенти Львівської політехніки та Львівського технологічного ліцею.

Digital Hackathon – перемагають лише найсильніші

Не зволікаючи, уже 27–28 жовтня Tech StartUp School зорганізувала запеклу боротьбу найрозумніших у сфері ІТ – Digital Hackathon. Шість команд – учні і студенти – працювали над справді геніальними ідеями. І фактично за півдоби мали пройти шлях від ідеї до представлення готового продукту. Кожна з команд старалася вразити досить суворе журі – представників компанії-генерального спонсора AVIVA, відомого фахівця із краунфандингу Райнера Шенка та засновника бакалаврської програми «Інтернет речей», представника ІТ-компанії Soft Serve Зеновія Вереса. Зацікавився змаганнями й Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Пан Лі Янг-Гу. Він завітав до учасників змагань, щоб підтримати їх та засвідчити готовність сприяти в реалізації проектів.

Серед найцікавіших ідей Digital Hackathon було створення застосунку для мобільного телефона, який допомагатиме визначати екологічні зміни в місцях, які найчастіше відвідують туристи. Для цього потрібно просто сфотографувати будівлю чи місцевість і «залити» через цей застосунок в інтернет. А вже сама програма видаватиме аналіз змін.

Та найцікавішим, як, зрештою, і найкраще представленим був проект команди Dream Team, що стосувався легкого знаходження вільного футбольного поля, наявність команди, яка готова пограти футбол. Хлопці розробили спеціальний додаток із мапою, де висвічується вся потрібна інформація.

відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School відкриття Tech StartUp School