Підсумки реалізації проєкту «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України» за 2020–2021 роки

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із зустрічі Erasmus Party

З листопада 2020 року кафедра політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук розпочала реалізацію проєкту «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України» напряму Жан Моне програми Європейського Союзу Еразмус+. У минулому семестрі 214 студентів другого курсу освітньої програми «Міжнародні відносини» прослухали навчальний курс «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України». Це новий інтерактивний міждисциплінарний курс, який спрямований на вивчення принципів та засад зовнішньої політики ЄС та її значення для східних сусідів, зокрема, ресурсного потенціалу Східного партнерства для євроінтеграційного курсу України.

Особливо цікавими та корисними для студентів стали зустрічі із відомими українськими та зарубіжними практиками, експертами із Східної політики ЄС, лекції провідних спікерів:

  • високоповажний швейцарський дипломат, заступник Глави Місії Посольства Швейцарії в Україні Сімон Піду, (тема лекції: «Швейцарсько-українські двосторонні відносини»),
  • голова Комітету з питань інтеграції України з ЄС, народна депутатка Верховної Ради України VIII–IX скликань Іванна Климпуш-Цинцадзе (тема лекції «Європейська інтеграція України: досягнення, виклики та перспективи»),
  • український науковець, експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI століття» Михайло Гончар (лекція на тему: «Енергоресурси та енергетична інфраструктура як інструментарій впливу Росії на ЄС, НАТО та країни Східного партнерства»),
  • британський політик, депутат британського парламенту (2005–2019), президент Парламентської Асамблеї НАТО (2018–2019) Мадлен Мун (тема лекції: «Країни Східного партнерства у Європейському безпековому просторі»).

Також у рамках проєкту було організовано та проведено VI Українсько-польський науковий форум «Східна політика Європейського Союзу: здобутки, виклики та перспективи» (27–28 травня 2021 року).

13 вересня 2021 року команда проєкту разом зі студентами – випускниками курсу – провели зустріч Erasmus Party, де обговорили проміжні результати проєкту, досягнення студентів, нагородили найактивніших слухачів курсу. Керівник проєкту, д. політ. н., професор, директорка Інституту гуманітарних і соціальних наук Ярина Турчин зачитала привітання учасників заходу від координаторки проєкту Національний Ерасмус+ офіс в Україні Світлани Шитікової. Пані Світлана високо оцінила роботу команди проєкту «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України», зокрема відзначила студентські відеоролики про успіхи Східного партнерства в Україні, а також різні заходи в рамках проєкту: вебінари, відкриття медіатеки, вікторини, проведення студентського конкурсу на найкращий відеоролик «Історія успіху Східного партнерства».

Результати опитування студентів показали, що студенти позитивно оцінили навчальний курс «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України», вони отримали ті компетентності, які є важливими для їхньої професійної реалізації, навчились працювати в команді, мали можливість послухати лекції експертів. Студенти високо оцінили роботу викладачів курсу – професорів Ярини Турчин та Оксани Юринець, доцентів Ольги Івасечко, Олега Цебенка, а також старшого викладача Домініки Рослонь.

Реалізація проєкту триває до 2023 року, і попереду ще багато цікавий заходів для студентів, зустрічей, лекцій, конкурсів, вебінарів.

Фото із зустрічі Erasmus Party Фото із зустрічі Erasmus Party