Підсумки громадської презентації Проекту з моніторингу реалізації інтелектуального потенціалу випускників

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
презентація Проекту регіонального розвитку

21 квітня 2018 року у Львівській обласній державній адміністрації відбулася перша громадська презентація Проекту регіонального розвитку на тему «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників закладів вищої освіти і закладів професійно-технічної освіти прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення» – переможця конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які матимуть фінансування з державного бюджету України у рамках секторальної підтримки ЄС.

Проект підготовлено групою науковців – представників різних освітніх та академічних шкіл Львівщини: Національного університету «Львівська політехніка» – У. Садова, О. Матвійків, О. Сорочак, Львівського національного університету імені Івана Франка – О. Гринькевич, О. Вільчинська, ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України» – Р. Теслюк, О. Левицька, М. Біль, М. Бачинська та інших. Робота проводилася за посильної підтримки фахівців Департаменту економічної політики ЛОДА (В. Москаленко, М. Бухтіярова, Н. Бажанська). Керівник замовника Проекту – директор Департаменту економічної політики ЛОДА Р. Филипів. Реалізація Проекту відбуватиметься на Львівщині в 2018–2020 роках. Загальний бюджет Проекту – 3,6 млн. грн. Очікуваний економічний ефект від його реалізації – 19,3 млн. грн.

У зустрічі взяли участь заступник міністра освіти та науки України п. Павло Хобзей, голова Львівської обласної державної адміністрації п. Олег Синютка, голова Ради ректорів Львівщини, ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало, директор департаменту освіти та науки ЛОДА п. Любомира Мандзій, начальники Головних управлінь фондів соціального страхування у Львівській області – п. Галина Недзельська, п. Василь Барилюк, п. Ігор Луцишин, Головного управління статистики у Львівській області п. Світлана Зимовіна, ректори закладів вищої Львівщини, директори закладів професійно-технічної освіти Львівщини, керівники підприємств, представники бізнесу, громадських організацій, запрошені (загалом у роботі засідання взяли участь понад 60 осіб). Модератором громадської презентації Проекту був Директор департаменту економічної політики ЛОДА п. Роман Филипів (керівник замовника Проекту).

Першим з вітальним словом до учасників зустрічі звернувся Голова Львівської обласної державної адміністрації п. Олег Синютка. Подякувавши авторам Проекту та присутнім за інтерес до піднятої теми, він наголосив на високій актуальності дослідження, підтвердив наявність у регіоні високопрофесійних наукових кадрів, здатних не лише розуміти сутність проблеми, але запропонувати методику її розв’язання.

Значного конструктиву додав громадській презентації Проекту змістовний виступ заступника міністра освіти і науки України п. Павла Хобзея, який привітав область з заслуженою перемогою, розказав про складнощі конкурсного відбору проектів, детально зупинився на напрямах та проблемах реформування системи освіти в Україні.

Теплими, наповненими позитивом стали слова ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала. Нагадавши присутнім, що до підготовки Проекту долучилися працівники Політехніки, він щиро подякував усім колегам за проведену роботу. Голова Ради ректорів Львівщини звернувся до голови ЛОДА Олега Синютки з приводу налагодження більш ефективної співпраці між владою, бізнесом та освітніми закладами.

– Ми можемо задовольняти потребу фахівців для економіки, але структуру економіки має визначати усе таки обласна державна адміністрація. Львівська політехніка має великий досвід вигравати Проекти, – сказав Юрій Ярославович. – Ми горді з того, що Львівська політехніка першою в Україні стала координатором міжнародної програми досліджень «Горизонт-2020» (сума гранту по енергозбереженню за цієї програмою становить 10,7 млн євро). У нас є певний доробок, певний досвід у виконанні таких Проектів. Я впевнений, що Львівська політехніка разом з бізнесом, разом з владою зможе реалізовувати Проекти. Без сумніву, ця робота є надзвичайно складна, вона потребує об’єднання зусиль багатьох людей. Структуру напрямків діяльності в регіоні, перелік підприємств, які прийматимуть у цьому участь, має визначати ЛОДА.

Далі модератор засідання п. Р.Филипів надав слово безпосереднім авторам Проекту. Куратор Проекту Уляна Садова (професор кафедри ТПЕ Львівської політехніки, керівник НДЦ «Демос») розпочала презентацію Проекту з короткого огляду передумов виникнення ідеї, а також із здобутків колективу науковців, які були в попередні періоди. Згадавши слова Алана Кея (одного зі співробітників американського Центру «Xerox PARC»), вона закликала присутніх до спільної роботи, адже «якщо країна прагне передбачити своє європейське майбутнє, то вона повинна створити його!». У виступі професор У. Садова зупинилася на питаннях актуальності Проекту, основній його меті та цілях, на економічних та соціальних вигодах від реалізації Проекту.

Далі вона передала слово члену робочої групи Проекту, докторанту кафедри статистики економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка Ользі Гринькевич, яка представила результати вивчення міжнародного досвіду моніторингу кар’єри випускників, напрями використання його результатів (розподіл бюджетних ресурсів у фінансуванні закладів вищої і професійної освіти, ухвалення рішень про їх акредитацію, оцінка якості освітніх програм, інформування абітурієнтів про актуальні на ринку праці напрями підготовки тощо), а також окреслила логіко-структурну схему реалізації українського Проекту регіонального розвитку.

Група молодих фахівців ІТ-галузі, яка долучилася до участі у підготовці технічного завдання на створення веб-порталу Проекту, ознайомила присутніх з проектом структури веб-порталу (члени команди – Ростислав Малинич, менеджер Проектів ІТ компанії DevCom; Віталій Міджак, дизайнер, мережі магазинів «Gorgany», Мар’ян Селюченко, асистент кафедри телекомунікацій Львівської політехніки).

Друга частина Громадської презентації Проекту «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників ЗПТО І ЗВО прикордонного регоіну: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення» перетворилася у плідну дискусію. З словом підтримки до учасників робочої групи Проекту звернулася професор кафедри маркетингу і логістики професор Ольга Мних. Від імені роботодавців емоційно й доволі дискусійно пролунав виступ заступника голови Львівського обласного об’єднання роботодавців, керівника генерального директора ДП «Аргентум» Василя Срібного. Ректор Львівського інституту економіки і туризму, професор Ігор Бочан, перефразовуючи цитату, що «мудрих людей багато не буває», підмітив, що ми маємо сигнали великої проблеми працевлаштування не за фахом.

Директор Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки професор Олег Кузьмін звернув увагу на те, що в роки державної незалежності вітчизняна профтехосвіта зазнала кілька поразок. Першу, після приватизації підприємств, – коли були ліквідовані підприємства і відбулася масштабна втрата робочих місць, другу – коли усі ПТУ захотіли стати вищими навчальними закладами і перестали продукувати робітничі кадри, третю – коли поглибилися неофіційні відносини між працедавцями і робітниками, коли зарплата почала виплачуватися у конвертах (нині від 40 до 60 відсотків). Нині ці поразки продукують проблеми робітничих кадрів. Якщо цей Проект буде реалізовуватися, то слід розглянути питання підтвердження вищими та професійно-технічними навчальними закладами свого статуту, мають бути розроблені пропозиції в законодавчій базі України (як на національному, так й на регіональному рівні та на рівні конкретних підприємств) щодо ліквідації цієї зарплати у конвертах (це відбивається на соціальному статусі робітників). Слід також визначитися з конкретними пріоритетами у процесі реалізації Проекту (кожен етап має завершуватися конкретним рішенням, конкретним реалізованим заходом, і потім має постати уся структура моніторингу, про яку нині тут говорили).

Керівник Львівського автомобільно-дорожнього коледжу НУ «Львівська політехніка» Михайло Брегін наголосив, що у нас надзвичайно багато сказано про диспропорції підготовки фахівців системою вищої та професійно-технічної освіти (маємо 80% – вища, 20–22% – профтехосвіта, треба хоча б 60 на 40%%). Але є інше питання, про яке ми мало говорили – це соціальне партнерство: державне і регіональне замовлення.

Директор Львівського професійного коледжу готельно-туристичного і ресторанного сервісу Ганна Балущак подякувала пану П.Хобзею, що держава почала думати про профтехосвіту. Зупинившись на проблемних питаннях розвитку галузі, вона наголосила на потребі фінансового заохочення студентів для здобування якогось фаху. Проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького професор Анатолій Магльований дав високу оцінку як доповіді, так і презентації Проекту.

Завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Національного університету «Львівська політехніка» професор Ольга Мельник, беручи участь в обговоренні Проекту, зробила два акценти. Перший стосувався потреби ідентифікації інтелектуальних втрат трудового потенціалу прикордонного регіону внаслідок освітньої міграції молоді.

– Нині в Україні активно пропагують програми подвійних дипломів, – сказала Ольга Григорівна, – і це, безумовно, дуже активний стимул підвищення кваліфікації наших потенційних випускників. Але ми стикаємося з проблемою, коли наші студенти не повертаються в Україну. Тут дуже багато об’єктивних причин (це потужна асиметрія у якості життя населення, у рівні реалізації потенціалу, у рівні можливостей і т.д.). Треба звернути увагу й на те, що навіть у критеріях підвищення університетами статусу національного є такий показник як кількість студентів, котрі навчаються за програмою подвійних дипломів, стажуються за кордоном (не менше 6 місяців), На жаль, ми як прикордонний регіон, дуже гостро відчуваємо проблему міграції освітньої і втрат інтелектуального потенціалу.

Другий акцент, зроблений О. Мельник, – це те, що у межах цього Проекту дуже важливо побудувати платформу власне співпраці між роботодавцями, асоціаціями, кластерами роботодавців, і закладами вищої освіти. На базі Львівської політехніки неодноразово створювалися консультаційні ради, коли залучалися роботодавці для розроблення навчальних програм для наших випускників. На сьогодні скасовано попередні галузеві стандарти вищої освіти, які забезпечували обов’язкові дисципліни, формуються абсолютно нові державні стандарти на основі компетентнісного підходу із залученням асоціації роботодавців. Очевидно, для підвищення якості освіти така співпраця у межах запропонованого створеного веб-порталу є найбільш результативною.

Загалом, перша громадська презентація Проекту показала високу зацікавленість представників влади, бізнесу, освіти та науки. За словами модератора засідання пана Романа Филипіва, нині Україна працює над загальнонаціональною Стратегією розвитку промисловості. І поки ця стратегія «ходить» по комітетах, Львівщина уже працює у межах цієї стратегії. Прикладом є цей Проект. Роман Степанович тепло подякував розробникам Проекту, усім, хто прийшов на громадське його обговорення, – безсумнівно важливого, який може дати вагомий результат для регіону і держави.

Докладніше про підсумки громадської презентації Проекту

презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку презентація Проекту регіонального розвитку