Навчання на карантині: перевірка дистанцією

Анна ЗІГАНШИНА, Центр комунікацій Львівської політехніки
дистанційне навчання

Карантин у розпалі. Та це не привід забувати про навчання. Адже більшість навчальних закладів України працюють в онлайнрежимі. Тож ми зробили підбірку новітніх освітніх технологій, що допоможуть зробити ваш процес навчання  цікавим та ефективним. Тепер усі лекції, практичні, семінари ― у вашому смарфоні чи комп’ютері. Відтак, у здобутті нових знань не буде ні кордонів, ні меж.

ZOOM

Цей застосунок впродовж багатьох років є лідером серед сервісів онлайн-навчання. Він дає змогу без всіляких часових обмежень проводити відео- та аудіо-конференції в найвищій якості, організовувати спільні чати для листування та обміну матеріалами,записувати матеріал бесіди, демонструвати завдання на робочому столі свого комп’ютера чи  смартфона під час конференцій та семінарів,завчасне планування конференцій. Його інтерфейс є досить простим у користуванні. Для кожної із функцій є детальна інструкція. Також на сайті можна переглянути навчальний ролик, в якому описана кожна функція. Zoom здійснює інтеграцію з Moodle, Canvas, Desire2Learn, Sakai і Blackboard. Кількість користувачів і спікерів залежить від тарифного плану(до 100 учасників у безкоштовній версії).Застосунок підтримується на ПК та смартфонах. Також наявні платні версії програми. Щоправда,безкоштовного тарифного плану для проведення лекцій буде вдосталь. Зареєструвати свій аккаунт можна за допомогою Facebook-профілю, Gmail чи електронної пошти.

Про свій досвід користування додатком розповіла доцентка Інституту права, психології та інноваційної освіти Маряна Кіца.

Консультації щодо бакалаврських робіт я проводжу у вигляді відео-конференцій на платформі ZOOM. Переважно я розподіляю усіх студентів на дві групи. Відповідно,двічі на тиждень, проводжу з ними такі відео-консультації. Всі мої студенти мають можливість доступу. Можна проводити і долучатися до конференції за допомогою мобільного телефону. Вони отримують від мене посилання на вхід в конференцію. Перш ніж планувати нову конференцію я узгоджую з ними термін, час, дату, коли буде зручно наступного разу зібратись. На сьогодні в мене немає жодного студента,який би не вийшов зі мною на зв’язок в режимі відео-конференції, ― каже викладачка.

GOOGLE CLASSROOM

Близько трьох місяців тому популярність додатка була незначною. Тепер кількість завантажень перевищує 50 млн. В чому ж його унікальність? Google Classroom-це застосунок, що працює на платформі Google. В ньому об’єднано функції Google Disk та Google Docs,що дозволяє зберігати необхідні файли. Головна його ціль-безкоштовно організовувати навчальний процес. Щоб зареєструватись вам потрібно мати лише поштову скриньку Gmail. Інтерфейс додатку простий та зрозумілий, можна користуватись українською мовою (усього 38 мов).Також повна версія розширення вже вбудована у браузері Google Chrome, для цього у ньому є спеціальний плагін. Для більшої зручності функції можна налаштувати(спеціальне розповсюдження запрошень до чатів, доступ до приватних бесід, налаштування оповіщень).Сортувати дані можливо до сховища,тож вони будуть завжди надійно захищені. Лекції транслюються у спеціальній вкладці та зберігаються після закінчення. Створення,перевірка завдань може проводитись одночасно,що дозволяє  суттєво економити час. Оцінювання виконаних завдань виключно за тією шкалою,що обрав викладач. Для студентів наявний список справ,де можливо переглядати завдання у стрічці або на сторінці та помічати уже виконані.

DING TALK

Якщо ви шукали надзвичайно просту у користуванні програму,то це саме те, що вам потрібно. Миттєва реєстрація відбувається за вашим телефонним номером. Всі програмні функції абсолютно безкоштовні. Тож лекцію може переглядати необмежена кількість слухачів. Зручний інтерфейс допоможе автоматично спілкуватись в особистому чи груповому чаті, створювати або прикріпляти файли одразу з комп’ютера ,проводити відео та аудіо лекції в найвищій якості. Завантажені файли зберігаються у застосунку. Також є змога встановлення таймеру для виконання завдань.

Skype

Сьогодні вибір сервісів відео-зв’язку досить широкий. Але,як ми знаємо, все геніальне просте. Не кожна програма може стати конкурентом Skype. Вона працює на платформах Mac, Windows 7, 8 / 8.1 і Windows Vista та дозволяє проводити відео-бесіди за допомогою веб-камери вашого комп’ютера. Саме від неї залежить якість зв’язку. Сервіс цілком безкоштовний. Можна здійснювати як приватні,так і групові дзвінки. Щоб запросити бажаних співрозмовників необхідно лише відкрити список своїх контактів та  виділити їх за допомогою миші і включити до складу учасників. Під час лекції можливо обмінюватись текстовими повідомленнями не залишаючи чат. Якщо формат файлів не перевищує 300мб,то їх можливо прикріпити до бесіди. Серед мінусів сервісу є те,що максимальна кількість присутніх не більше 25 осіб,кількість безперервної конференції 4 години.

ClassTime

Ця програма дозволяє встановити рівень вашого прогресу у навчанні. Вітчизняні розробники доклали багато зусиль щоб зробити програму доступною та зрозумілою для кожного користувача. Тепер для виконання завдань потрібен тільки комп’ютер або смартфон з доступом до мережі. Створюйте та виконуйте власні тести у необмеженій кількості. Підготовані запитання та завдання можна використовувати під час проведення відео-лекцій. Вірні відповіді одразу позначаються зеленим кольором та виводяться до загальних запитань,червоний колір свідчить про зроблену помилку. Щоб запросити нових користувачів необхідно надіслати код доступу або посилання. Реєстрація  на платформі відбувається за допомогою Facebook, Gmail, електронної пошти, Microsoft account. Робота програми підтримуються тільки в онлайн-режимі.

Студенти розповіли, які програми найкраще використовувати для перегляду відео-лекцій.

Під час проведення пар користуюсь Skype та ZOOM. Їх нам порадили наші викладачі. Щоправда,такі лекції не з усіх предметів. В середньому одна пара  триває менше години. Виконані домашні завдання завжди надсилаю на електронну пошту, ― каже студентка першого курсу ІХХТ Марина Білас.

― Деякі лекції в нас проходять в Skype та ВНС. Для мене зручнішим є перший сервіс. А ось з ВНС на початку дистанційного навчання часто виникали збої. Інколи викладачі замість пар надсилають лекції, тести для самостійного опрацювання. Щоправда,це не зовсім зручно,бо в поштовій скриньці повідомлення часто губляться, ― зазначила першокурсниця ІГДГ Діана Манюк.

Отже, залишайтесь вдома та навчайтесь новому. Сподіваємось, що сьогоднішня добірка стане в нагоді і ви зможете скористатись новими та корисними застосунками.