Переможцями міжнародного конкурсу на проект меморіалу Героям Небесної Сотні в Києві стали випускниці Університету

Прес-служба Львівської політехніки
Ірина Волинець та Марія Процик

Днями оголошено підсумки представницького міжнародного архітектурного конкурсу на проект меморіалу Героям Небесної Сотні. Приємно, що його переможцями стали дві молоді й талановиті архітекторки, випускниці Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Волинець та Марія Процик.

Голова журі конкурсу, відомий німецький зодчий Бенджамін Хоссбах наголосив, що це рішення було ухвалене одноголосно. Під час зустрічі Президента України Петра Порошенка з учасниками конкурсу він нагадав, що представлені проекти оцінювало журі з 30 представників Угорщини, Польщі, Швейцарії, Німеччини, США та України.

Всього на конкурс було подано 65 робіт із 12 країн. Проект-переможець уособлює момент сакралізації місця, де загинули Герої Небесної Сотні, момент умиротворення й осмислення масштабів трагедії.

– Цим меморіалом, цим музеєм ми маємо остаточно відійти від радянських традицій, – заявив під час оголошення переможців Президент України Петро Порошенко. – Я спеціально не висловлював своєї позиції, коли дивився зразки... Деякі мені не подобалися, скажу чесно. Деякі надихали.

Президент додав, що у нього «тремтіли руки» в передчутті оголошення імені переможця.

Нагадаємо, що протести проти злочинного режиму Януковича, які було названо Євромайданом, а пізніше – Революцією Гідності, тривали по всій Україні з 21 листопада 2013 року до кінця лютого 2014-го. Після масового розстрілу учасників протесту 18–20 лютого екс-президент Віктор Янукович втік із країни. Загиблих стали називати Героями Небесної сотні. Тоді на Майдані було вбито 107 найкращих громадян країни.

Запропонований львів’янками меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні є простором з криволінійним напрямом, що відображає багатолітній шлях боротьби українського народу за свободу. На початку, зі сторони Майдану та Хрещатику, буде розташована меморіальна стела, яка аркою врізається в пагорб. Плита за плитою, на яких згадані імена кожного з Небесної сотні, накладені одна на одну, утворюючи суцільну стіну. Ця стіна є символом української єдності. Нинішня бруківка продовжується до стели пам’яті, а поміж нею з’являються світлові квадрати, які маркують продовження шляху. Міст над Алеєю Героїв Небесної сотні є умовною межею початку нового простору – паркової зони.

Ідея створення алеї, по обидва боки якої висаджені липи, підкреслює особливу атмосферу Меморіалу, але також і особливість самого шляху – 107 дерев нагадують про таку ж кількість Героїв Небесної Сотні. У найвіддаленішій точці алея відгалужується й відмежовує місце тиші та мовчання, де збережена існуюча каплиця.

Ірина Волинець і Марія Процик розповідають, що однією з перших до них прийшла ідея інтеграції меморіальної стели у пагорб – створення своєрідного Hill of Memory. Уранці 20 лютого саме на цьому пагорбі полягли перші майданівці.

Загалом, проект-переможець виглядає як дуже легкий. У ньому багато простору, неба, зелені, світла. «Ми хотіли відійти від монументальностей, навпаки – створити комфортний простір, який водночас буде простором вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні», – пояснюють архітекторки.

– Ми були неймовірно раді, що наш проект отримав перше місце, – розповідають Ірина Волинець та Марія Процик. – Ми чекали цього з нетерпінням. І дуже щасливі, що матимемо змогу реалізувати якісний громадський простір у центрі Києва.

проект меморіалу Героям Небесної Сотні проект меморіалу Героям Небесної Сотні проект меморіалу Героям Небесної Сотні