Пам’яті завідувача кафедри безпеки інформаційних технологій професора Володимира Максимовича

Кафедра безпеки інформаційних технологій Львівської політехніки
Володимир Максимович

Шановна науково-педагогічна спільното, колеги, студенти і випускники Львівської політехніки!

Колектив Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології з глибоким сумом повідомляє, що 5 липня, на 71-му році пішов із життя Володимир Миколайович Максимович – засновник та завідувач кафедри безпеки інформаційних технологій, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Ця втрата є трагічною не лише для нашого колективу, а й для всієї наукової спільноти України. Володимир Миколайович присвятив свій талант і життя розвитку вітчизняної технічної освіти і науки.

Володимир Миколайович після закінчення Львівського політехнічного інституту в 1975 році пройшов шлях від інженера до провідного інженера-конструктора у Львівському науково-дослідному радіотехнічному інституті, а з 1992 року пов’язав свій професійний шлях з Alma mater, де працював на кафедрі автоматики та телемеханіки асистентом, старшим викладачем, доцентом і далі з 2006 року доцентом та професором кафедри захисту інформації Інституту комп’ютерних технологій автоматики та метрології. У 2010 році заснував та очолив кафедру безпеки інформаційних технологій.

Своє життя Володимир Миколайович присвятив науковій та освітній діяльності; тема його докторської дисертації – «Теорія аналізу та синтезу число-імпульсних функціональних перетворювачів». Володимир Миколайович є автором понад 200 фундаментальних робіт, у тому числі присвячених розробці теорії і практики генераторів випадкових та псевдовипадкових чисел і бітових послідовностей. Серед наукових та навчально-методичних праць є п’ять монографій, що стали настільними книгами.

Володимир Максимович приділяв багато часу і сил науково-педагогічній роботі: був членом Вченої ради Національного університету «Львівська політехніка» та членом Вченої ради Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології; членом науково-методичної підкомісії 125 «Кібербезпека» сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України; був заступником голови спеціалізованої вченої ради Д35.052.18 із захисту докторських і кандидатських дисертацій та членом спеціалізованої вченої ради К58.082.02 із захисту кандидатських дисертацій. Керував науковими розробками та проєктами, є автором 44 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Був членом редакційних колегій відомих науково-технічних фахових видань: «Автоматика, вимірювання та керування», «Український журнал інформаційних технологій» Львівської політехніки, «Сучасна спеціальна техніка» ДНДІ МВС України. Під його керівництвом було захищено 6 кандидатських та 2 докторські дисертації, п’ятеро його учнів продовжують плідну роботу в Національному університеті «Львівська політехніка».

Володимир Миколайович є лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки за комплекс розробок, пов’язаних із дозиметричними пристроями, він нагороджений почесною грамотою Львівської обласної державної адміністрації та іншими відомчими нагородами і відзнаками.

Учні, друзі та колеги відзначають енергійність, доброзичливість, відданість справі та людям. Володимир Миколайович завжди ставився з повагою до кожного, хто звертався до нього за порадою, з науковою, життєвою чи професійною проблемою. Його творчі сили, величезний науковий і педагогічний талант завжди були спрямовані на розвиток технічної освіти й науки, підготовку висококваліфікованих фахівців та науково-педагогічних кадрів.

Володимир Миколайович назавжди залишиться у наших серцях, а його життєвий шлях і вагомий доробок буде прикладом для прийдешніх поколінь здобувачів, науковців і педагогів.

Низько схиляємо голови у глибокій скорботі за Володимиром Миколайовичем Максимовичем і висловлюємо найщиріші співчуття його рідним, близьким і колегам.

Вічна пам’ять!