Пам’яті талановитого вченого Львівської політехніки: у липні минає 30 років з дня смерті Юрія Заганяча

Кафедра напівпровідникової електроніки Львівської політехніки
Юрій Заганяч

У липні цього року минає 30 літ з дня смерті Юрія Йосифовича Заганяча – одного із засновників львівської наукової школи напівпровідникової тензометрії.

Юрій Заганяч народився у Львові 7 лютого 1940 року в робітничій сім’ї. У 1961 році після закінчення хімічного факультету Львівської політехніки був скерований на кафедру фізики на посаду старшого лаборанта з вищою освітою. Після створення в 1962-му кафедри напівпровідникової електроніки перейшов на роботу в лабораторію кафедри на посаду інженера, згодом – молодшого наукового співробітника.

Основним напрямом наукової роботи Ю.Й. Заганяча стало створення різноманітних датчиків тиску з тензорезисторами на основі ниткоподібних кристалів кремнію. В цих розробках проявився конструкторський талант Юрія Йосифовича. Усі розроблені ним датчики відрізняються оригінальною конструкцією.

У 1974 р. Юрій Заганяч захистив кандидатську дисертацію, згодом отримав вчене звання старшого наукового співробітника. Він був співавтором більше 130 наукових публікацій і багатьох авторських свідоцтв на винаходи.

На жаль, серце Юрія Йосифовича не витримало напруженого ритму життя, і 15 липня 1993 року він помер на операційному столі кардіологічної лікарні Києва. Похований на Янівському цвинтарі. Смерть Юрія Заганяча стала величезною втратою для рідних, друзів, співробітників лабораторії та кафедри. Пам’ять про цю прекрасну талановиту людину назавжди залишиться в наших серцях.

Докладніше про Юрія Заганяча – у спогадах завідувача кафедри напівпровідникової електроніки професора Анатолія Дружиніна та к.т.н., с.н.с. Інни Мар’ямової.