Омбудсмен Італії та регіону Лаціо Маріно Фарделлі: «Львівська політехніка стала трампліном для багатьох видатних особистостей»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

У межах проєкту «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» (EU_LEAD), який провадиться за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне у Львівській політехніці відбулася зустріч із Маріно Фарделлі – омбудсмена Італії та регіону Лаціо.

Візит Маріно Фарделлі до нашого університету розпочалася зі зустрічі з ректором професором Юрієм Бобалом у межах якої омбудсмен мав можливість більше дізнатися про Львівську політехніку і про можливості для студентів. Юрій Ярославович запросив шановного гостя розширювати співпрацю з Політехнікою. Зі свого боку Маріно Фарделлі висловив підтримку університетській спільноті та Україні загалом.

Після цього Маріно Фарделлі виступив із публічною лекцією «Громадянська активність та права людини: зустріч зі студентами Національного університету «Львівська політехніка»». Її слухачами було майже дві сотні студентів із різних спеціальностей Львівської політехніки, викладачі та команда проєкту EU_LEAD.

Слід зазначити, що допомогла організувати зустріч та перекладала виступ Маріно Фарделлі випускниця Львівської політехніки Інституту гуманітарних і соціальних наук Богдана Воят, яка вже понад два роки працює проєктною менеджеркою в Sigma Software та є позаштатною радницею омбудсмена Італії.

– Для мене велика честь бути тут, – розпочав свою промову до присутніх в Актовій залі Маріно Фарделлі. – Дякую за запрошення Ярині Турчин та Олегові Цебенку. Ця зустріч надовго залишиться у моєму серці. Також дякую студентам, за ініціативність і активність.

Свій виступ омбудсмен побудував довкола свого життєвого шляху та професійної діяльності. Присутні мали можливість дізнатися багато цікавого про специфіку цієї професії, а також переконатися, як цілеспрямована праця відкриває нові можливості.

– Політика завжди була в моєму серці й змалку я старався себе задіювати в громадській роботі – спершу в школі, а потім – у студентські роки. Після завершення університету я працював головним секретарем у міській раді, а пізніше – в державній адміністрації регіону Лаціо. Значну частину свого життя я був політиком. А понад п’ять років тому обрав для себе дещо іншу дорогу. Та найбільше мені запам’яталося, коли я викладав в університеті соціологію та соціологічні дослідження, – додав гість, розповідаючи про своє становлення.

Також спікер детально розповів студентам, чим займається омбудсмен.

– Омбудсмен є своєрідним мостом між людьми й органами державної влади. В кожній державі є свої назви для омбудсменів, наприклад, в Італії, це цивільний захисник, в Україні – комісар із прав людини.

Окрему увагу Маріно Фарделлі приділив гуманітарній місії інституту омбудсмена в контексті російсько-української війни та підтримці й прийманню українських біженців в Італії.

Він підкреслив, що європейська мережа офісів омбудсменів розв’язує питання, пов’язані з правами українських мігрантів, співпраці у сфері цивільного захисту між Італією та Україною. Прикладом такої роботи є спільні напрацювання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця з європейськими колегами, які стосуються питань, що потребують негайного вирішення. Здебільшого вони пов’язані з наданням допомоги українцям в Італії. Омбудсмен навів кілька прикладів такої допомоги, зосередивши увагу на таких, як: «неповнолітні без супроводу», легалізація та переклад документів, організація мовних курсів, безоплатне харчування для дітей у школах і дитячих садочках тощо.

Також Маріно Фарделлі наголосив на актуальності захисту прав людини в сучасному світі та відкритих загрозах, що потребують врегулювання, а саме: середземноморський регіон як вразлива зона, дипломатичні кризи у різних частинах світу, природні катаклізми, нові глобальні виклики. Згадав омбудсмен і Загальну декларацію прав людини, відзначивши, що 10 грудня 2023 року виповниться 75 років з дня її ухвалення.

– Львівська політехніка» стала трампліном для багатьох видатних особистостей, тож гордіться і підтримуйте зв’язок з університетом, – закликав наприкінці свого виступу Маріно Фарделлі.

Студенти мали можливість запитувати все, що їх цікавило. Політехніки запитували про те, як знаходити мотивацію для роботи у такій сфері, про проблеми, що виникають на шляху забезпечення прав людини, а також цікавилися, якими інструментами послуговуються омбудсмени у своїй професійній діяльності.

Особливу подяку команда проєкту EU_LEAD та кафедра політології та міжнародних відносин висловлює Богдані Воят – випускниці кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН, за ініціативу в організуванні заходу та італійсько-український переклад зустрічі.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці