Одна з найстаріших: як виглядає обсерваторія на даху головного корпусу Львівської політехніки

За матеріалами сайту «Фотографії Старого Львова»
Астрономічна обсерваторія

Це унікальне місце, з якого Львів – як на долоні, а тебе не бачить ніхто! Та лише недавно Астрономічну обсерваторію Національного університету «Львівська політехніка» та її підземелля відкрили для відвідувачів.

Обсерваторія вражає! Два великі зелені куполи, що на даху головного корпусу, буквально нашпиґовані автентичним обладнанням. І все це ще й обертається! Є тут і телескоп, аби поспостерігати за небом. Головне, щоб воно було мирним.

А ви знали що можна дістатися зі скверу Святого Юра і аж до вулиці Степана Бандери, не виходячи надвір? Усе завдяки розгалуженій мережі ходів і тунелів під корпусами Львівської політехніки. Заходиш у модернову студентську бібліотеку, а виходиш на протилежному боці кампусу з австрійського підземелля головного корпусу. Цими ходами студенти можуть швидко й безпечно переміщатися між навчальними корпусами.

В одному з коридорів розташовується штаб цивільної оборони. Він показово відчинений та доступний для огляду. Кажуть, що в ці підземелля можуть навіть заїжджати вантажні автомобілі, настільки коридори просторі. Головний корпус Львівської політехніки впевнено міг би приймати весільні церемонії – так тут гарно.

Широкими сходами піднімаємося на третій поверх та заходимо у малопомітні двері № 346. За ними – стрімкі гвинтові сходи кудись нагору. Вони виводять в окремий будиночок над головним корпусом. Така конструкція зменшує вплив вібрацій будівлі на точність вимірювань. З цією ж метою обсерваторія оснащена двома ізольованими бетонними колонами, що йдуть аж у землю.

Навчальні аудиторії кафедри геодезії вщент заповнені старими, ще австрійським, картами й автентичним обладнанням. Відчувається, що цій обсерваторії вже понад 150 років! Скільки існує Львівська політехніка, стільки ж і працює ця обсерваторія. На відкриття інституту в 1877 році сам цісар подарував кафедрі два глобуси: землі та зоряного неба.

Але не лише небо досліджували студенти. В обсерваторії також здійснювали точну прив’язку координат місцевості до зірок. Це, насамперед, використовували у військовій картографії.

Під час Другої світової війни обсерваторію пограбували. Телескоп зник, і з того часу тут займалися лише геодезією. За Незалежності обсерваторію відновили, встановивши сучасний телескоп.

Сьогодні обсерваторія складається з двох частин. В куполі з відкидним дахом стоїть, власне, телескоп, а в прямокутній будівлі – музей геодезичного обладнання. Навколо обсерваторії є автентичний, ще австрійський, оглядовий майданчик. Звідси видно куполи зблизька та весь-весь Львів згори! Навіть Ратуша лежить десь далеко внизу.

Під другим куполом розташовано музей геодезичних приладів. Це приміщення, разом із його раритетним обладнанням, є справжньою пам’яткою інженерного мистецтва.

Повний текст матеріалу і докладний фоторепортаж – на сайті «Фотографії Старого Львова».