Очільниця Міністерства соціальної політики ознайомилась із соціальними напрямами, які розвивають у Львівській політехніці

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі

У межах робочого візиту до Львівської області очільниця Міністерства соціальної політики Марина Лазебна разом із головою Львівської обласної державної адміністрації Максимом Козицьким і представниками різних департаментів, зокрема Департаменту соціального захисту населення, побувала у Львівській політехніці.

Під час зустрічі з ректором Львівської політехніки Юрієм Бобало та проректором з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Романом Коржем Марина Лазебна підкреслила:

― Я дякую Львівській політехніці передовсім за те, що готуєте фахівців із соціальної роботи. А також за те, що працевлаштовуєте людей з інвалідністю і так активно розвиваєте різні напрями соціальної роботи. Це впливає на зростання нашої країни. До слова, в нашому міністерстві також працюють люди з інвалідністю, адже державні установи передовсім повинні показувати приклад такої взаємодії та відкритості.

Варто підкреслити, що у Львівській політехніці напрям «соціальна робота» розвивають вже понад двадцять років.

― У 1999 році разом із Манітобським університетом (Вінніпег, Канада) ми створили кафедру соціології та соціальної роботи. Сьогодні ця кафедра готує фахівців за спеціальностями «соціальна робота», «соціологія» і «соціальне забезпечення». У підготовці студентів, як, зрештою, і в роботі ми ставимо перед собою завдання ― охопити ці напрями не кількістю фахівців, а якісним підходом. Візьмімо до прикладу Ресурсний центр, де є лише кілька працівників: вони не оминають жодної дитини, яка має проблеми зі зором ― їздять по всій Україні, щоб поділитися досвідом, навчити вчителів шкіл для інклюзивного навчання таких дітей у звичайних класах... У нашому університеті навчається орієнтовно 240 студентів із різними нозологіями, а також працює близько 80 таких викладачів. Комфортні умови навчання та праці маємо можливість забезпечити завдяки діяльності Міжнародного центру «Інтеграція», зокрема підрозділу «Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», ― зазначив ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Роман Корж приділив увагу ознайомленню гостей із роботою всіх соціальних напрямів Політехніки, організувавши екскурсію у Ветеранську службу та Ресурсний центр

Директорка МЦПП «Інтеграція» та керівниця Освітньої програми «Соціальне забезпечення» і проекту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS) Тетяна Шаповалова детально розповіла присутнім про головні завдання Ветеранської служби, а також ознайомила їх із можливостями перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей, які створені в нашому університеті. Окрему увагу приділила можливостям працевлаштування. Цей напрям забезпечують завдяки співпраці з провідними компаніями, які також допомагають формувати навчальні програми відповідно до вимог сучасного ринку праці.

Про масштабну роботу Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами докладно розказала його очільниця Оксана Потимко. Присутні мали нагоду ознайомитись із навчально-дидактичними матеріалами (рельєфно-крапкових книгами, аудіопідручниками у форматі DAISY, рельєфними малюнками), озвученням підручників для закладів середньої і вищої освіти. А також переконатися, наскільки важливою є аудіодискрипція для якісного перегляду мультфільмів чи кіно.

Окрім цього, Оксана Збігневна розповіла про відносно новий напрям роботи ― організацію курсів із аудіодискрипції для гідів, музейних працівників, акторів і продемонструвала кілька відеофрагментів із концертних виступів «Відчинилося життя» та «Казка на білих лапках», де головними виконавцями є люди з вадами зору. Ці програми реалізовують спільно з оркестром Національного театру імені Марії Заньковецької та гуртом «Пікардійська терція».

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі