Нові дослідження на новому обладнанні: німецька фірма SIOS подарувала науковцям ІКТА сучасну апаратуру

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
апаратура в лабараторії

Нещодавно німецька фірма SIOS подарувала Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології сучасну апаратуру на півтора мільйона гривень.

У вересні науковці ІКТА брали участь у 59-й Міжнародній науково-технічній конференції «Інженерія для технологій, що розвиваються», яка проходила в Технічному університеті Ільменау. Під час роботи конференції вони зустрілися з представниками закордонних компаній, зокрема німецьких, у яких студенти Політехніки, здобуваючи другу вищу освіту в Технічному університеті, проходять переддипломну практику і часто після захисту дипломних праць залишаються там працювати.

– На конференції нас чекала дуже приємна несподіванка: фірма SIOS, що співпрацює з Технічним університетом Ільменау, подарувала нам сучасну апаратуру – два інтерферометри, – говорить директор ІКТА професор Микола Микийчук. – Звичайно, таку спонсорську допомогу ми отримали завдяки майже тридцятирічній співпраці кафедри інформаційно-вимірювальних технологій (очільник – професор Богдан Стадник) з німецьким університетом. Приємно, що ми, мабуть, єдині серед українських університетів матимемо інтерферометри такого класу точності. У планах – створити дві нові лабораторії, де наші викладачі разом зі студентами провадитимуть наукові дослідження в галузі нанотехнологій і нанометрії. Маємо намір уже до травня чергового року отримати певні результати, адже тоді до нас приїдуть представники фірми, від оцінки яких залежатиме, чи отримуватимемо від них і надалі спонсорську підтримку.