Науковий парк Львівської політехніки відкритий для всіх. Головне – мати цікаві ідеї

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Олексій Другов

Розповідає заступник директора першого на Львівщині Наукового парку SID City, який нещодавно відкрили у Стартапшколі, професор кафедри АФМ Олексій Другов.

– Отож, найголовніше завдання наукового парку – комерціалізація наукових проєктів політехніків? Як це здійснюватиметься? Чи вже здійснені перші конкретні кроки? Які саме?

– Насправді завдання Наукового парку Львівської політехніки – це поєднання наукового потенціалу викладачів, працівників та студентства з практичними потребами українського та міжнародного бізнесу. Результатом цього має стати створення нової продукції, послуг та відкриття нових підприємств і проєктів на базі Наукового парку. Це й буде комерціалізацією наукових розробок. Щодо перших кроків, то зі співзасновниками Наукового парку та за підтримки і сприяння наукового відділу Львівської політехніки вдалося визначити перелік стратегічних пріоритетів його розвитку та ключових наукових розробок, що стануть основою діяльності Наукового парку. Ці всі стратегічні пріоритети погоджені з Міністерством освіти і науки України.

– Науковий парк – це команда науковців, які впроваджують у практичне життя новітні ідеї. Чи всі науковці Політехніки спонтанно ввійшли до наукового парку? Якщо ні, то які є вимоги щодо участі в ньому? Скільки на сьогодні є учасників?

– Науковий парк Національного університету «Львівська політехніка» зареєстрований 5 червня, тому команду ще формуємо. Парк відкритий для всіх. Єдина вимога – мати цікаві інноваційні ідеї та прагнути втілити їх у життя. Знаємо, що таких науковців у Політехніці є багато.

Науковий парк як юридична особа має своїх засновників. Основний – Львівська політехніка, а також корпорація «Софтсерв», ТзДВ «Гал-Кат», інші виробничі та фінансові установи регіону.

– Які наміри найближчої діяльності Наукового парку?

– Зараз активно провадимо селекцію наукових розробок Львівської політехніки та роботу з потенційними інвесторами Наукового парку. Дуже позитивна картина зі залученням іноземних інвестицій. Ведемо переговори з потенційними інвесторами з Данії, Ізраїлю, Німеччини, Латвії тощо. До прикладу, у Львівській політехніці створено Центр українсько-данського науково-технологічного співробітництва, який очолює відомий підприємець з Данії Джейкоб Дальгоф. Данці мають великий досвід розвитку та інвестування інноваційних проєктів і готові нам допомагати. Цей осередок міжнародної співпраці буде елементом екосистеми Наукового парку і, думаю, у майбутньому таких центрів буде чимало.

– Чи вже проінвестовані проєкти? Якщо так, то які саме? Хто їхні автори? І хто інвестор?

– Нам вдалося проінвестувати проєкт друку засобів індивідуального захисту для лікарів від COVID-19. Інвестором стала всесвітня організація Rotary International. Зараз спільно з ними подано ще два проєкти, які мають допомогти лікарям та всім нам у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Корпорація SoftServe готова інвестувати у розвиток лазерних технологій. Чимало закордонних венчурних фондів шукають цікаві ідеї для інвестування в інноваційні проєкти, і ми будемо з ними активно співпрацювати.

– Чим Науковий парк відрізняється від уже чинної Стартапшколи Львівської політехніки?

– Бізнес інноваційний центр «Техстартапшкола» є підрозділом нашого університету. Науковий парк є окремою юридичною особою, підконтрольною Львівській політехніці, на науково-технічні проєкти якої, відповідно до Закону України «Про наукові парки»,діють спеціальні умови оподаткування та провадження наукової діяльності. Тобто, до прикладу, Науковий парк може брати участь у тендерних процедурах на реалізування загальнодержавних науково-технологічних проєктів, а виробництво запатентованої Львівською політехнікою продукції спільно з бізнес-інвесторами підлягатиме сприятливим умовам оподаткування. Водночас Стартапшкола та Науковий парк тісно співпрацюватимуть, інноваційні ідеї та проєкти школи будемо практично реалізовувати у Науковому парку. Загалом керівництво Національного університету «Львівська політехніка» сподівається, що Науковий парк стане черговим вагомим кроком із підвищення міжнародного авторитету, наукового потенціалу та практичного втілення наукових можливостей нашого закладу вищої освіти.

Олексій Другов