Про формування світогляду через інформацію: письменниця Наталя Дев’ятко прочитала лекцію першокурсникам ІНПП

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
на лекції Наталії Дев’ятко

Першокурсники спеціальності журналістика Інституту права та психології 16 березня мали нагоду познайомитися з письменницею та журналісткою, членкинею Спілки письменників України та Спілки журналістів України, науковицею в царині філософії, дослідницею із Дніпра Наталею Дев’ятко. Організувала зустріч письменниця, львівська та празька журналістка Олена Лань.

Гостя прочитала студентам досить незвичну лекцію про прадавній архетип України, пояснила значення політичного міфу та як його трансформація впливає на нашу свідомість і які має наслідки для життя держави.

Для журналістів ця тема була важлива передовсім донесенням до них важливості подавати інформацію збалансовано, не використовувати стереотипи, які насправді, створюють для маніпуляцій свідомістю людей.

– Насправді, нами керують архетипи чи стереотипи. Пригадаймо Революцію Гідності. Як у найскладніший час Майдан, за своєю будовою, перетворився на зразок Запорізької Січі і навіть з’явилися сотні. Те ж стосується духу воїнів – від козаків до теперішніх солдатів АТО. Ми бачимо, як багато в нас з’явилося козацької символіки. Це все йде від підсвідомості і без особливого нашого розуміння. Тож те, що ми закладаємо в інформацію, те, що повторюємо, на чому акцентуємо нашу увагу, рано чи пізно відобразиться на культурно-духовному рівні, який є найважливішим у нашому житті, бо формує світоглядний вектор, – наголосила Наталя Дев’ятко.

Лекція досить швидко переросла в діалог. Бо студентам було цікаво ділитися власними спостереженнями, а лекторці – дізнаватися, як сприймають ту чи іншу тему майбутні журналісти.

на лекції Наталії Дев’ятко на лекції Наталії Дев’ятко на лекції Наталії Дев’ятко на лекції Наталії Дев’ятко на лекції Наталії Дев’ятко