Місце для талантів і муз: Народний дім «Просвіта» Університету – осередок мистецької діяльності для 14 колективів

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
концерт

Після пар на всіх чекає дім… Або – теж Дім, народний, той, що «Просвіта», що діє при Львівській політехніці у 26 корпусі (комбінат харчування) за адресою – вул. Карпінського, 8, п’ятий поверх. Він є осередком мистецької діяльності для 14 творчих колективів, де кожен зі студентів може реалізувати свої музичні, танцювальні, вокальні й театральні здібності.

– Щорічно поповнюємо ряди наших колективів талановитими першокурсниками, – розповідає директор Народного дому «Просвіта» Степан Шалата. – Ми розробили анкети, де є запитання, чи першокурсник брав участь у художній самодіяльності школи, чи десь займався творчістю, чи хоче ходити в якийсь колектив Політехніки. Їх роздаємо заступникам директорів інститутів, а ті – першокурсникам. Згодом керівники колективів виходять на контакт із творчими студентами.

Маємо добру матеріальну базу – костюми, музичні інструменти. Усе на безкоштовній основі. Стараємося заохочувати учасників художньої самодіяльності поїздками на фестивалі в Україні і за кордоном, періодично нагороджуємо студентів-бюджетників грошовими преміями.

У колективах є студенти різних курсів та різних інститутів, навіть випускники. До речі, щодо випускників, то дехто з них, хто ходив до Народного дому «Просвіта», став успішним артистом – соліст львівської Опери, народний артист України Олег Лихач, заслужена артистка України, акторка Театру ім. М. Заньковецької Ірина Швайківська, заслужений артист України, естрадний співак Андрій Заліско, керівник ансамблю «Ватра» Андрій Кучерепа.

– Першокурсники відразу беруть участь у виступах?

– Якщо людина вже має досвід виступів, то ми її вводимо в програму, і через місяць-два вона бере участь у концертах колективу, який відвідує. Інші потребують для входження в програму три-чотири місяці. Залежить ще від жанру: хористи відразу беруть участь у виступах, а танцюристи потребують підготовки.

– Зорієнтуйте тих, хто ще не знає, яка сцена на них чекає?

– Найближчим часом – у листопаді святковий концерт до сторіччя НАН України у Львові. Буде багато індивідуальних виступів. Наприклад, майже всі заходи МІОК відбуваються за участю колективів Народного дому «Просвіта». Багато є незапланованих подій – виступи під час міжнародних конференцій, різних зустрічей. Інколи нас залучають до міських заходів. Відстежуємо міжнародні фестивалі, конкурси й стараємося, щоб колективи брали в них участь. Восени плануємо культурний обмін: камерний оркестр «Поліфонія» поїде до Словаччини, хорова капела «Гаудеамус» – до Польщі. Традиційною у нас є співпраця з Краківською гірничою академією. Завжди відзначаємо річниці від дня народження Тараса Шевченка в актовій залі першого корпусу Політехніки. Наші колективи беруть участь у студентському фестивалі «Весна Політехніки». Постійно робимо для студентів творчі звіти окремих колективів і презентуємо вистави народного театру-студії «Хочу». Також стараємося провадити для них вечори поезії.

– За кордон їдуть вибрані студенти чи весь колектив?

– Усе залежить від поїздки. Якщо вона як обмін колективами, то обмежень в учасниках нема. На міжнародних фестивалях є обмеження, тоді керівники колективів роблять відбір на основі конкурсу. Але якщо в цю поїздку беремо одних людей, то в наступну – інших. Усі поїздки матеріально забезпечують Політехніка й спонсори.

– Скільки часу забирають у студентів заняття у Домі?

– Переважно колективи займаються від шостої до дев’ятої вечора тричі на тиждень. Спостерігаю таку закономірність, що студенти, які беруть участь у художній самодіяльності, добре вчаться, тому що вони дисципліновані й уміють планувати свій час. Зрештою, студент не може сидіти за книжкою чи комп’ютером 12 годин, йому потрібна якась розрядка.

– Можливо, плануєте створення нових колективів?

– На сьогодні жоден виш України не має такої кількості добрих колективів, як Львівська політехніка. Нові ж колективи не створюватимемо, бо, на жаль, приміщення Дому не годиться для роботи, коли спека, і, загалом, його нам недостатньо – заняття колективів розкидані по корпусах.

У липні ми їздили з духовим оркестром «Політехнік» на міжнародний фестиваль у Трускавці й посіли перше місце. Нас там зацікавив колектив зі Сум, в якому – дівчата-барабанщиці. Було б добре щось подібне запровадити й у нашому оркестрі.

– Якщо хтось із першокурсників уже має свій музичний гурт, то чи може він звернутися до вас, щоб ви надали приміщення для репетицій, фахово підтримали?

– Були такі випадки. Я скеровував студентів для прослуховування до спеціалістів того жанру, в якому вони працювали. Якщо бачимо перспективність, стараємося зробити гурт університетським – надаємо методичну допомогу й можливість займатися в нас, на наших інструментах, але самостійно, без керівника. Прикладом створення гурту з нашої «Поліфонії» є «Рококо». Загалом ми відкриті до пропозицій.

концерт