«Багато людей, хоч і не розуміли слів, плакали…»: народна хорова капела «Гаудеамус» відвідала Німеччину

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Народна хорова капела «Гаудеамус»

Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» 25–29 жовтня відвідала Німеччину. Творчий візит колективу охопив міста Штутґарт і М’юнхен.

Усе почалося з того, що під час святкування 70-річчя народної академічної хорової капели КПІ наш колектив «Гаудеамус» познайомився з Вікторією Вітренко, керівником аматорського хору в Штутґарті Rohrer-Lied-Ensemble. Тоді німецький колектив планував гастролі в Києві й Одесі. Знайомство ж із львів’янами привело до ініціативи організувати спільний концерт ще й у Львові. І 28 травня в Будинку органної та камерної музики він відбувся. Після вдалого заходу політехніки отримали запрошення виступити в Штутґарті.

Підготовка до поїздки тривала два місяці. Як розповів хормейстер «Гаудеамусу» Роман Мачишин, хористи жили в німецьких родинах, що було пізнавально для їхнього світогляду:

– Зауважили, що там середній клас обирає смарт-хаус, надає перевагу комфорту. Побутує думка, що німці закриті. Та якщо ти пропонуєш приязнь, то вони відповідають взаємністю. Ми мали обід у церкві, екскурсії історичним центром і в Музей Porsche. Звернули увагу й на німецьку чіткість: програма для нас була розписана покроково й погодинно, усе продумано до найменших деталей.

Увечері в суботу, 27 жовтня, «Гаудеамус» виступив у місцевому великому кафедральному соборі святої родини. Послухати духовну, патріотичну хорову музику й обробки українських пісень прийшли як люди літнього віку, так і молодь – храм був заповнений ущерть.

– Багато людей, хоч і не розуміли слів, плакали – настільки музика торкнула їхні серця. Найбільше присутніх зворушив духовний стародавній розспів «Молитву проллю». Підняли залу й твори «Ой дуб, дуба» й коломийки. Опісля люди заходили до гримерки й дякували. Крім цього, ми встановили контакт зі штутґартським хором Onnen-Cor, який виявив бажання приїхати до Львова, – розказав Роман Мачишин.

Наступного дня «Гаудеамус» вирушив до М’юнхена. Місцем виступу стали кафедральний храм Покрови Пресвятої Богородиці та святого апостола Андрія Первозваного (Українська греко-католицька церква). Українці, відчуваючи ностальгію за батьківщиною, плакали під час звучання майже кожної пісні. Особливий емоційний відгук викликав твір Тараса Шевченка «Мені однаково, чи буду…». Після щирих подяк настоятель храму отець Володимир Війтович запросив хористів до парафіяльної їдальні, щоб почастувати борщем і варениками. За обідом відбулася зустріч-знайомство із зятем Степана Бандери Андрієм Куцаном. Він зауважив, що програму «Гаудеамусу» підібрано дуже вдало – у ній пісні, які відомі слухачеві віддавна. Пан Андрій запропонував колективу долучитися до урочистих подій вшанування 60-річчя від дня смерті Степана Бандери, яке відзначатимуть у жовтні наступного року. Логічним продовженням цього стали відвідини могили Бандери, біля якої політехніки заспівали Славень України. Позитивних емоцій студентам додали прогулянки історичним центром М’юнхена й відвідини найбільшого в Європі пивного бару.

Тепер «Гаудеамус» готується до відзначення 19 листопада сторіччя НАН України у львівській Опері, а також до вшанування пам’яті Голодомору 27 листопада у першому корпусі Політехніки.

Народна хорова капела «Гаудеамус» Народна хорова капела «Гаудеамус» Народна хорова капела «Гаудеамус» Народна хорова капела «Гаудеамус»