ЕкоКомфорт: на Міжнародній конференції у Львівській політехніці йшлося про важливі для України речі

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції «ЕкоКомфорт-2016»

На Міжнародній науково-технічній конференції «ЕкоКомфорт-2016», присвяченій 200-літньому ювілею Львівської політехніки та 55-річчю спеціальності «Теплогазопостачання і вентиляція», яка тривала у Львівській політехніці 11–12 жовтня, йшлося не лише про справи ювілейні, а про речі вкрай важливі для України.

У роботі конференції взяли участь науковці з Києва, Харкова, Полтави, Дніпра, Рівного, Кривого Рогу, з Варшави, Ченстохова (Польща) та з Кошице (Словаччина). Спонсори заходу – компанії «ТІВА Україна», «Лібератор», «ВІЛО УКРАЇНА».

Учасників конференції привітали проректор з науково-педагогічної роботи університету доцент Олег Давидчак, голова програмного комітету, директор ІБІД професор Зіновій Бліхарський, завідувач кафедри «Теплогазопостачання та вентиляція» Василь Желех, випускники кафедри доценти Тадей Макаревич і Орест Возняк, заслужений працівник сфери послуг (зокрема, теплопостачання) Григорій Баляш, декан факультету інженерних систем та екології Київського національного університету будівництва та архітектури Олександр Приймак.

Із перших випускників кафедри на ювілей спеціальності приїхало лише четверо осіб: подружжя ще зі студентських літ Ольга та Володимир Товстяки, Олександр Жарівський та Григорій Баляш (на світлині). Від організаторів конференції вони отримали ювілейні медалі «Перший випуск» і сувеніри від Львівської політехніки.

На пленарному засіданні своїми науковими досягненнями поділилися: член-кореспондент НАН України, заступник директора з наукової роботи Інституту технічної теплофізики Борис Басок, декан факультету інженерних систем та екології Київського національного університету будівництва та архітектури Олександр Приймак, заступник декана факультету цивільної інженерії Ченстоховського технологічного університету Адам Уйма, доцент будівельного факультету Кошицького технічного університету Петер Капало, завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та санітарної техніки Національного університету водного господарства та природокористування Микола Кізєєв з Рівного та інші.

Учасники конференції основну увагу зосередили на проблемах, що стосуються проектування систем забезпечення мікроклімату енергоощадних та пасивних будинків; ресурсозберігаючих технологій систем альтернативних джерел енергії; використання вторинних та низькопотенційних джерел енергії; теплогенеруючих установок; енергетичного аудиту та сертифікації; термомодернізації будинків й охорони довкілля в будівництві; раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів; комбінованих системах теплозабезпечення будівель та інженерних споруд тощо.

Як відзначив Василь Желих, «результати конференції будуть корисні не лише для науковців, а й для країни загалом, адже здобутки енергоощадних та інноваційних технологій в будівництві втілюватимуться у життя, в економіку, підніматимуть і розвиватимуть Україну».

на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016» на конференції «ЕкоКомфорт-2016»