На катедрі української мови завершила роботу весняна школа «Онлайн-курс з української мови «Українська єднає»

Катедра української мови Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

Катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка» систематично проводить тематичні заходи для популяризації української мови та культури. Позаяк в сучасних умовах різного роду онлайн-зустрічі, семінари, лекції, вебінари, літні та зимові школи тощо стали добрим інструментом для навчання впродовж життя і просвітництва, у березні катедра української мови запровадила роботу весняної школи онлайн-курсу «Українська єднає» для наших земляків, які прагнуть покращити рівень володіння державною мовою. Про важливість і особливу актуальність цього освітнього проєкту свідчать самі учасники курсу, які зокрема, відзначають його мотиваційну роль для глибшого вивчення історії рідної мови, літератури, побуту та історії становлення українців як нації.

Відрадно, що заняття посприяли виробленню навичок усної та писемної комунікації українською мовою осіб, які дотепер не послуговувалися в повсякденному житті державною мовою. Навчальний процес був захопливим, пізнавальним і комфортним що для слухачів, що для викладачів, які отримали чимало слів вдячности від своїх дорослих учнів. Юлія Ланько пише нам: «Завдяки легкій та невимушеній атмосфері вдалось досить швидко позбавитись страху спілкуватися українською. Великим показником після завершення курсу для мене стало усвідомлення, що вибір між українською і російською як мовою спілкування вже взагалі не стоїть. Із превеликим задоволенням буду вдосконалювати свою мову, вчитися думати нею, пишатися нею, рекламувати, мотивувати своїм прикладом інших. Ваш курс додав мені впевнености у своїх силах сьогодні та запалу на майбутнє, за що щиро вдячна».

Завідувачка катедри української мови Зоряна Куньч наголошує: «Особливо хочу відзначити, що до навчання в нашій весняній школі «Українська єднає» систематично долучалися слухачі з окупованих наших земель. Від них ми не лише довідувалися про настрої, які там панують, але й, сподіваюся, підтримували їхній бойовий дух, впевненість у близькій перемозі. Так, 19-річна Марія з Ялти мріє стати студенткою Київського університету імені Бориса Грінченка і не сумнівається в тому, що Крим незабаром позбудеться окупантів. А 30-річна пані Наталія, родом з Луганська, після 2014 року мешкає в Херсоні. Її бажанню спілкувати українською та вдосконалювати свої мовні знання не перешкоджали ні тривале перебування в підвалі під час повітряних тривог, ні проблеми зі здоров’ям. Старанність, цілеспрямованість таких слухачів, їхня натхненність і навіть мужність надихає та спонукає до праці нас, викладачів».

Колектив катедри української мови висловлює щиру вдячність своїм колегам-філологам з інших установ, які відгукнулися на заклик приєднатися до роботи весняної школи «Українська єднає». Гадаємо, що єдиним мінусом цього курсу виявилось те, що він уже добіг кінця, отож будемо шукати нових форм, щоби продовжувати цю важливу просвітницьку місію.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу