Навчальна практика – стан, проблеми, перспективи: на кафедрі менеджменту організацій провели круглий стіл

Ігор Матвій, доцент ІНЕМ Львівської політехніки
круглий стіл з питань навчальної практики

Досвід роботи є наріжним каменем у взаємодії інтересів роботодавців та пошукувачів місця праці на Львівщині. Більшість з них взагалі не має досвіду роботи, що відповідає вимогам лише чверті вакансій. Для тих, хто має зовсім невеликий досвід роботи (від 1 до 3 років), підходить понад 40 відсотків вакансій, а п’ята частина пропозицій розрахована на кандидатів із досвідом роботи 3 – 6 років. Тобто, на думку завідувача кафедри менеджменту організацій ІНЕМ Олега Карого, маємо тенденцію до зменшення вимог щодо досвіду роботи фахівця з боку роботодавців, які частково пристосовуються до ринку «молодих спеціалістів». І лише кожен п’ятий кандидат спроможний похвалитися досвідом роботи більше 6 років, хоча це може зацікавити лише 12 відсотків роботодавців.

– Аналіз досвіду та даних працевлаштування випускників Інституту економіки та менеджменту навели на думку, що необхідно переглядати структури та наповнення навчальних планів підготовки наших фахівців з менеджменту та економіки, – говорить Олег Ігорович.– Особливо це стосується проведення практик, яка, на жаль, нині прив’язана до стандартів і вимог, що не відповідають сучасним ринковим реаліям. Саме з тих міркувань 23 лютого провели на кафедрі круглий стіл на тему: «Організування навчальної практики: стан, проблеми, перспективи».

За навчальним планом студенти-четвертокурсники спеціальності «Менеджмент» проходять двотижневу переддипломну практику на тему, визначену бакалаврською кваліфікаційною роботою, а магістранти інституту – на тему, визначену магістерською кваліфікаційною роботою, яка триватиме чотири тижні у третьому семестрі. Та не завжди таку практику для студента можна організувати, адже працедавці, зазвичай, не дуже поспішають брати їх до себе. І тут ми стикаємося із замкненим колом, яке самотужки розірвати не можемо.

Діловий тон розмові надав виступ проректора Романа Коржа, який наголосив на необхідності перегляду концептуальних підходів до організування практик, де пріоритетом має стати не оформлення звіту після її проходження, а одержання професійних навичок та практичних компетенцій. Начальник відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Олег Логуш ознайомив гостей з діяльністю відділу. Критичні нотки у його виступі торкалися недостатньої активності студентів та викладачів Політехніки на цих заходах.

Мене теж хвилює коло проблем, з якими зустрічаються викладачі та студенти. Найгостріші з них – пошук привабливих для студентів баз практик; формальність ставлення до них студентів; складна процедура документообігу, пов’язана зі скеруванням на практику тощо. Куратор програми стажування «Перший кар’єрний крок» Львівської міської ради Юрій Звір зазначив, що термін практики студентів Львівської політехніки є занадто короткий: вони навіть не встигають ознайомитися з діяльністю організації. Він запропонував, щоб упродовж навчання студенти проходили практику на одному підприємстві чи організації. Це дозволить краще придивитися один до одного, вибирати для себе найкращих.

Є свої зауваження стосовно студентської практики і у працедавців. Так, заступник голови правління корпорації «Електрон» Віктор Медведєв зауважив, що студент, потрапляючи на практику, не завжди може сформулювати перелік навиків та вмінь, які мав би знати. На його думку, варто створити банк даних із відомостями про студентів, після ознайомлення з яким представник організації зможе запросити на практику саме тих, які йому потрібні за кваліфікацією.

Директор Львівського міського центу зайнятості Олег Рісний теж підтримав пропозицію щодо збільшення тривалості практики. Зокрема, він зауважив, що провідні іноземні компанії запрошують студентів на проходження практики терміном до трьох місяців. Він порадив працедавцям бути активнішими у співпраці із вишами, давати їм свої пропозиції до навчальних планів.

Начальник відділу праці та заробітної плати Західної електроенергетичної системи ДП НЕК «Укренерго» Вадим Климовець та головний бухгалтер ПП «Тектум-буд» Назарій Бохонко висловили свої міркування за результатами проходження студентських практик. Вони запропонували внести до навчальних планів підготовки менеджерів виробничу практику на третьому курсі для ознайомлення із виробничою структурою організації та технологічним процесом досліджуваної організації.

Дуже уважно учасники круглого столу вислухали виступ студентів першого курсу магістерської підготовки кафедри менеджменту організацій та менеджменту персоналу і адміністрування. Студенти Вікторія Відьманова та Юлія Русин відзначили, що їм було непросто знайти місце практики, оскільки більшість організацій традиційно відмовляються «витрачати на них свій час», відмовляються надавати необхідну інформацію про діяльність організації, посилаючись на конфіденційність.

Внаслідок обговорень дискусійних моментів учасники круглого столу сформували пропозиції щодо вдосконалення процесу організування та проведення навчальної практики. На думку учасників, необхідно створити для працедавців експериментальну базу (резюме) студентів, які йдуть на практику. Також працедавцям слід зустрітися зі студентами, які планують у них проходити практику. Дослухалися й до думки стосовно того, щоб студенти проходили всі практики на одному місці. Також домовилися провести круглий стіл за участю працедавців по програмних продуктах, які варто вивчати студентам упродовж навчання; створити сприятливі умови для стажування у вільний від навчання час; забезпечити якісну роботу кафедри щодо організування та проведення навчальних практик студентів, змінивши мотивацію відповідального за практику. На завершення доцент Олег Карий подякував присутнім за співпрацю і висловив згоду кафедри стати експериментальною базою для пошуку та розвитку спільних ідей у налагодженні ефективної співпраці з підприємцями Львівщини.

круглий стіл з питань навчальної практики круглий стіл з питань навчальної практики круглий стіл з питань навчальної практики круглий стіл з питань навчальної практики