Перші кроки до великої науки: на кафедрі ІУЕК відбувся перший етап 74-ї студентської конференції з історії України

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
На кафедрі ІУЕК відбувся І етап 74-ї СНТК з історії України

На кафедрі історії України та етнокомунікацій Інституту гуманітарних та соціальних наук відбувся перший етап 74-ї студентської науково-технічної конференції, в якій взяли участь студенти ІГСН, ІКНІ, ІЕСК, ІАРХ, ІГДГ, ІНПП, ІІМТ, які вивчають історію України і прагнуть до її вивчення підходити по-науковому.

Цього вечора кафедральну залу засідань «полонили» студенти, які зібралися (а це переважно були першокурсники) на свій перший науковий захід з твердим наміром показати свої знання, ерудицію. Оскільки прийшло 42 особи, то довелося спудеїв розділити на дві секції і розвести в різні аудиторії.

Першими серед тих, хто робив презентацію, були студентки Валерія Боднар та Уляна Березанська (ТТ-11). Дівчата у вишиванках не лише цікаво розповіли про ідеали маршової пісні «За Україну» у контексті тогочасного життя політехніків, а й заспівали пісню.

Відчувалося, що кожен із доповідачів намагався заволодіти аудиторією, проявити свої знання й ораторство, адже готувалися до виступу дуже серйозно: робили опитування, проводили соціологічні дослідження, розмовляли з керівниками підрозділів, користувалися довідковою й історичною літературою, готували слайди, тож керівникові раз-по-раз доводилося нагадувати про регламент.

Найбільше доповідей студенти присвятили 200-літтю альма-матер, її історії та сьогоденню, функціонуванню музеїв у вишах (на прикладі музею Львівської політехніки), музеїв Львова і області, історії створення державності і культури України тощо.

Мушу сказати, що студентам загалом вдалося цікаво репрезентувати широкому загалу свої доповіді, і як відзначив доцент кафедри Іван Стасюк, «зробити свій перший крок у справжнє наукове життя, бо ж з маленької роботи розпочинаються великі досягнення».

Члени журі, перед якими стояло надважливе завдання – обрати серед кращих – найкращих, визначили новизну, актуальність, публіцистичність, науковість творчих студентських здобутків, гідну їх репрезентацію, й обрали переможців. У секції «Музеєзнавство, пам’яткознавство» перше місце посіла Магдалина Михайлюню, друге – Ольга Савран і третє – Христина Ятищук (СМ-11). У секції «Історія державності та культури України» перше місце розділили Олеся Пацкан (СМ-31) і Єлизавета Мельничук (КБ-12), друге – Ярина Добра (АР-34) і Олена Знак (ПЗ-11), третє – Святослав Іваньо (АС-31) та Юлія Сімарєва (АЕ-11).

На кафедрі ІУЕК відбувся І етап 74-ї СНТК з історії України На кафедрі ІУЕК відбувся І етап 74-ї СНТК з історії України На кафедрі ІУЕК відбувся І етап 74-ї СНТК з історії України На кафедрі ІУЕК відбувся І етап 74-ї СНТК з історії України