Мистецтво анімації: за кулісами з Романом Дзвонковським

Вероніка Опаленик, студентка групи ЖР-42
Роман Дзвонковський

Stop-motion-анімація – це вид анімації, що полягає у створенні ілюзії руху за допомогою почергового фотографування об’єктів, які змінюють своє положення. Для створення таких анімаційних робіт треба мати певні навички та знання.

Студенти Львівської політехніки мали унікальну можливість поспілкуватися з професійним stop-motion-аніматором Романом Дзвонковським. Зустріч була корисною для всіх, хто цікавиться дизайном та анімацією, а також для тих, хто прагне поглибити свої знання в цих галузях. Роман Дзвонковський розповів про свій досвід у творенні анімаційних фільмів, про принципи та методи stop-motion-анімації, а також про виклики, що стоять на шляху розроблення та реалізації проєктів.

Своє захоплення анімацією Роман перейняв від батька, який навчався у Львівській політехніці на архітектора. Саме батько надихнув його на перші анімаційні роботи: «На моїх очах, коли я був малий, він виготовляв макети, проєкти церков, а я дуже любив створювати щось сам. В нас була одна робота (наразі вона в музеї) – це мініатюра «Бойківська архітектура». Тато створював будиночки, а я – середовище навкруги. Коли ти вже маєш певну базу, то підбираєш матеріали, з яких можна імітувати траву, воду, дерева, і створювати все це в мініатюрі так, щоб воно мало досить реалістичний вигляд».

Також Роман поділився своїм досвідом у творенні рекламних відео та музичних кліпів, завдяки чому студенти змогли переконатися в широкому застосуванні stop-motion-технологій у різних сферах. Роман Дзвонковський разом з музикантом Мар’яном Ряшком створили рекламний ролик про шкарпетки Dodo Socks, героєм якого є шкарпетка, що шукає свою пару. Цікаво, що Роман навчився шити одяг для своїх персонажів, щоб не покладатися лише на інших. Тож анімація – це ще й безмежне поле для розвитку свого потенціалу та пошуку нових способів втілення ідей.

Для зацікавлених у навчанні на аніматора чи дизайнера Роман Дзвонковський може бути чудовим прикладом для наслідування. Доклавши певних зусиль, можна досягти успіху в цій сфері. Для цього вам знадобляться знання та навички в дизайні, малюванні й комп’ютерній графіці. Зокрема, важливо вивчити такі програмні засоби для роботи у сфері анімації, як Adobe After Effects або Toon Boom Harmony.

Звісно, саме навчання та практика допоможуть вам набути досвіду й розвинути свої навички в анімації. Для цього, як радить Роман Дзвонковський, ви можете зареєструватися на спеціалізовані курси і тренінги, відвідувати майстер-класи та вебінари, переглядати відеоуроки й читати спеціалізовану літературу. Потрібно також знайти власний стиль і розвивати його, щоб мати унікальну творчу концепцію, яка приверне увагу аудиторії. До того ж важливо шліфувати комунікативні навички, оскільки анімаційний процес часто передбачає співпрацю з іншими фахівцями, як-от музиканти, звукорежисери, голосові актори тощо.

Зустріч з успішним аніматором Романом Дзвонковським, що завжди готовий поділитися інформацією, дати пораду, стала корисним досвідом для студентів Львівської політехніки, які цікавляться дизайном та анімацією і мають намір рухатися в цьому напрямі.