Професор Михайло Лобур увійшов до складу конкурсної проектної комісії Вроцлава

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
Михайло Лобур увійшов до складу проектної комісії Вроцлава

Завідувач кафедри систем автоматизованого проектування Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, доктор технічних наук, професор Михайло Лобур увійшов у колегіальний орган Вроцлавської міської ради (Республіка Польща).

Під час нещодавньої робочої поїздки до Вроцлава, президент міста Яцек Сутрик призначив мене до складу комісії конкурсних проєктів міста. Для мене це висока честь. Адже Львівська політехніка має багатолітню тісну співпрацю з Вроцлавом і зокрема з Вроцлавською політехнікою. Ми реалізовуємо спільні проєкти, які фінансує уряд Польщі серед яких ― проєкт NAWA, пов’язаний із розробкою інтелектуальних систем для оцінки якості повітря у великих містах, ― розповів Михайло Васильович.

Один із проєктів, який реалізовують у співпраці з кафедрою телекомунікацій Вроцлавської політехніки стосується переходу до швидкісного мобільного 5G зв’язку.

Швидший інтернет потребує підвищення потужності підстанцій або ж збільшення їх кількості. Та в цьому контексті варто говорити й про загрози для людей. Я презентував цей проєкт, реалізацію якого, сподіваюся, невдовзі підпишемо. Його суть полягає в тому, щоб на міських автобусах Вроцлава розмістити наші пристрої, які в реальному часі, доки транспорт їздитиме містом, вимірюватимуть електромагнітне випромінювання. Мабуть, цей проєкт став одним із поштовхів до залучення мене до складу конкурсної комісії Вроцлава, ― розповів професор Михайло Лобур.

Як наголосив професор, для нього важливо через роботу в конкурсній комісії поглибити співпрацю з польськими колегами щодо реалізації різних проєктів.

До слова, наприкінці лютого у Вроцлаві відбуватиметься конференція, яка стосуватиметься питань впровадження інтелектуальних систем в інфраструктуру міста. Михайла Лобура запросили стати учасником цих дискусій. А 4 березня до Львівської політехніки завітає велика делегація польських вчених і представників бізнесу на чолі з президентом Ґлівіце. Ця зустріч теж заторкне питання розвитку спільних проєктів.